Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οδεύοντας προς το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης - Τα 5 ερωτήματα για την ΕΚΤ

Reuters: Οδεύοντας προς το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης - Τα 5 ερωτήματα για την ΕΚΤ
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι ανακοινώσεις του Mario Draghi σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση
Με αφορμή την αυριανή (8/3/2018) συνεδρίαση της ΕΚΤ, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση στην αγορά για το πότε η ευρωτράπεζα θα καταργήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Αν και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει μια επιφυλακτική στάση πολιτικής, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το οικονομικό πλαίσιο θα μπορούσε να κάνει όλο και πιο δύσκολο για την Τράπεζα να διατηρήσει την ίδια ρητορική όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση.
Στο πλαίσιο αυτό το Reuters παραθέτει τα πέντε ερωτήματα που απασχολούν στην αγορά ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

1. Η ΕΚΤ θα αλλάξει τη ρητορική της όσον αφορά το QE;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν την αλλαγή ρητορικής όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση αλλά μια ευρύτερη αναθεώρηση της καθοδήγησης της τράπεζας αναμένεται στη συνέχεια, πιθανότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως δήλωσαν πρόσφατα πηγές της ΕΚΤ.
Αν και δεν αναμένεται μεγάλη αλλαγή στην αυριανή (8/3/2018) συνεδρίαση, σχεδόν το 1/3 56 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει ρητορική σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση θα ενισχύσει το ευρώ και θα πιέσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων αν και μεγαλύτερες αλλαγές στην καθοδήγηση της ΕΚΤ αναμένονται τον Ιούνιο.

2. Θα πρέπει να αναμένεται μια hawkish συνεδρίαση;

Δύσκολα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφύγει οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη άνοδο του ευρώ ή στα κόστη δανεισμού της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά τη ρητορική για το QE πιθανότατα θα εξισορροπηθεί από έναν προσεκτικό τόνο.

3. Πως ένα ισχυρό ευρώ επηρεάζει τις διαβουλεύσεις της ΕΚΤ;

Μετά τη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης του ευρώ έχει περιοριστεί λίγο και το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 2%.
Ο Mario Draghi ανέπτυξε το θέμα του ισχυρού ευρώ τον Ιανουάριο λέγοντας ότι η τράπεζα δεν στοχεύει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει το νόμισμα ξανά ως ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά το οικονομικό momentum μετά την ισχυρή εκκίνηση το 2018.

4. Η ΕΚΤ θα αλλάξει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό;

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύει τις οικονομικές της προβλέψεις αλλά δεν αναμένεται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

5. Πόσο ανησυχεί η ΕΚΤ για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;

Δεδομένου ότι ο Draghi κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές θα περιμένουν να ακούσουν και κάποιο σχόλιο σχετικά με την πρόθεση του Donald Trump να επιβάλλει δασμούς.
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο έχουν προκαλέσει πλήγμα στο δολάριο και απειλούν την περαιτέρω ανοδική πίεση στο ευρώ, κάτι που θεωρείται ανεπιθύμητη εξέλιξη για την ΕΚΤ καθώς το ισχυρό ευρώ πιέζει πτωτικά τον πληθωρισμού κάτι που με τη σειρά του θα περιπλέξει τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης