Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιστωτική γραμμή 10 δισ. ή ελληνικό capital buffer 14-15 δισ; - Την τελική απόφαση θα την λάβουν οι αγορές...όχι η Ελλάδα

Πιστωτική γραμμή 10 δισ. ή ελληνικό capital buffer 14-15 δισ; - Την τελική απόφαση θα την λάβουν οι αγορές...όχι η Ελλάδα
Την τελική απόφαση μεταξύ πιστωτικής γραμμής και καθαρής εξόδου δεν θα την πάρει η Ελλάδα αλλά οι αγορές.
Η πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να ξεπερνάει – όπως ορίζει ο κανονισμός του ESM – τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός έτους.
Για την Ελλάδα το όριο αυτό είναι 10 δισεκ.  
To σχέδιο να ενταχθούν στην πιστωτική γραμμή και τα 27 δισεκ. του τρίτου μνημονίου που έχουν απομείνει προσκρούει στα εξής εμπόδια
1)Απαιτείται γενικευμένη έγκριση από πλήθος κοινοβουλίων.
2)Δεν θα εγκριθεί τόσο μεγάλη αλλαγή στο καταστατικό του ESM.
Άρα εάν η Ελλάδα επιλέξει πιστωτική γραμμή αυτή θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισεκ. ευρώ.
Το clean exit στηρίζεται στην δημιουργία του ελληνικού capital buffer που ενώ αρχικώς είχε σχεδιαστεί στα 20 δισεκ. μειώνεται στα 14 με 15 δισεκ. λόγω επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος από τα 20 στα 14 με 15 δισεκ. είναι ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη.
Τα 14 με 15 δισεκ. αναλύονται ως εξής
-4,5 δισεκ. από την πρόσφατη δημοπρασία και από δόση της 3ης αξιολόγησης
-6 με 8 δισεκ. από την δόση της 4ης αξιολόγησης
-Χρήση ταμειακών διαθεσίμων για repos.
Πρακτικά με βάση νεότερο σχεδιασμό βγαίνει από τα σχέδια της κυβέρνησης το πλάνο για έκδοση 10ετών και 3ετών ομολόγων λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά ομολόγων.
Συν τοις άλλοις η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης δεν βοηθάει το προφίλ του χρέους και δεν μπορεί οι δανειστές να εξετάζουν λύσεις για την ρύθμιση του χρέους και από την άλλη η Ελλάδα να αναζητάει κεφάλαια από τις αγορές με υψηλό κόστος.
Άρα η σύγκριση είναι 10 δισεκ. της πιστωτικής γραμμής ή 14 με 15 δισεκ. εκ των οποίων τα 9 με 10 δισεκ. από τον ESM;
Την απόφαση δεν θα την πάρει ούτε η κυβέρνηση της Ελλάδος, ούτε η ΤτΕ ούτε οι δανειστές αλλά οι αγορές.
Εάν οι διεθνείς επενδυτές θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις μεταρρυθμίσεις και ότι μετά το πέρας του μνημονίου κινηθεί με λελογισμένο και συντηρητικό τρόπο ίσως επιτρέψουν το clean exit και αυτό θα το δείξουν μέσω της μείωσης των επιτοκίων στα ομόλογα.
Ωστόσο η μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση όταν τα επιτόκια διεθνώς ακολουθούν ανοδική πορεία.
Εάν οι διεθνείς επενδυτές θεωρήσουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασταθής χώρα θα κρατήσουν σκόπιμα υψηλά τα επιτόκια δανεισμού στα ομόλογα και έτσι θα καταστήσουν ακριβές για την Ελλάδα τις δημοπρασίες ομολόγων.
Σε αυτή την περίπτωση οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι ασύμφορες και οι αγορές θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην πιστωτική προληπτική γραμμή.
Εάν περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες και οι αποδόσεις στα ομόλογα δεν μειώνονται αισθητά τότε οι αγορές δεν θα έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με το clean exit με την καθαρή έξοδο και θα καθοδηγούν δια των επιτοκίων…προς την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Την τελική απόφαση μεταξύ πιστωτικής γραμμής και καθαρής εξόδου δεν θα την πάρει η Ελλάδα αλλά οι αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης