Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 2 εβδομάδων ο χρυσός - Κέρδη 1,2%, στα 1.335,20 δολ. ανά ουγγιά

Σε υψηλό άνω των 2 εβδομάδων ο χρυσός - Κέρδη 1,2%, στα 1.335,20 δολ. ανά ουγγιά
Με σημαντικά κέρδη 1,2% έκλεισε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ανέρχεται σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα (6/3/2018) ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ανέρχεται μάλιστα σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων, καθώς δέχτηκε ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω της αισιοδοξίας για τη Βόρεια Κορέα, αλλά και της υποχώρησης των ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δέχεται σημαντικές πιέσεις ώστε να αποσύρει την πρότασή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη έναρξη ενός εμπορικού πολέμου.
Χθες, ο Trump δήλωσε πως οι δασμοί δεν θα εφαρμοστούν εάν υπάρξει μια «δίκαιη» εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό - η λεγόμενη NAFTA.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο επηρέασαν θετικά τον χρυσό, καθώς η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση και την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα εφόσον δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και η ασφάλεια του καθεστώτος της είναι εξασφαλισμένη.
Από την πλευρά του, ο Trump δήλωσε ότι βλέπει μια «πιθανή πρόοδο» στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, εμφανίστηκε, ωστόσο, επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «θα δούμε τι θα συμβεί».
Παράλληλα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι στα τέλη του Απριλίου του 2018 θα πραγματοποιήσει την πρώτη της Σύνοδο Κορυφής με τη Βόρεια Κορέα - την πρώτη μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Kim Jong un εξέφρασε την ισχυρή θέλησή του για βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων και για αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
Όπως μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια ικανοποιητική συμφωνία προκειμένου να εκτονωθεί η διμερής ένταση.
Οι εξελίξεις αυτές άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, που τους τελευταίους μήνες συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ασφαλές καταφύγιο, προσφέροντας έτσι ώθηση στον χρυσό.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 1,2% ή 15,3 δολ., στα 1.335,20 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,24 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του γιεν, στα 106,1 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται και δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος διοικητής της Fed, Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να προβεί σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, αντί των τριών που έχει προεξοφλήσει ήδη η αγορά.
Οι δηλώσεις του είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί κατά 0,5% σε εβδομαδιαία βάση.
Ο επικεφαλής της Federal Reserve του Ντάλας, Robert Kaplan, τόνισε σήμερα πως οι τρεις αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν το βασικό σενάριο για το 2018, ενώ επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσει σύντομα τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Οι προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» Fed ασκούν παραδοσιακά πιέσεις στον χρυσό, λόγω της ώθησης που προσφέρουν στο δολάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης