Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, «άλμα» 1,49% για τον DAX - Στο -0,42% ο ιταλικός FTSE MIB στον απόηχο των εκλογών

Κέρδη στις ευρωαγορές, «άλμα» 1,49% για τον DAX - Στο -0,42% ο ιταλικός FTSE MIB στον απόηχο των εκλογών
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην Ιταλία και στις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (5/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από νευρική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην Ιταλία και στις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,04% υψηλότερα, στις 370,87 μονάδες.
Με ελαφριά πτώση έκλεισε τελικά το ιταλικό χρηματιστήριο, «μαζεύοντας» τις άνω του 1% απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η χώρα εισήλθε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, δεδομένου ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,42% στις 21.819,91 μονάδες.
Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τη Monte dei Paschi να υποχωρεί κατά 2,43%, ενώ οι μετοχές των Unicredit και Intesa Sanpaolo έκλεισαν με απώλειες 3,43% και 1,41% αντίστοιχα.
Με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους στην Ιταλία, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως καμία από τις τρεις κύριες πολιτικές δυνάμεις δεν θα καταφέρει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στη χώρα.
Επιπλέον, η άνοδος ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στην προσπάθεια περαιτέρω ενοποίησης της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 32,5% των ψήφων, ενώ η συμμαχία της Δεξιάς λαμβάνει το 36,98% των ψήφων και προβάλλει ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη.
Αντιθέτως το Δημοκρατικό Κόμμα υποχώρησε στο 23%.
Στη Γερμανία, ο DAX κατέγραψε «άλμα» 1,49% στις 12.090,87 μονάδες, ανακάμπτοντας εν μέρει από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.
Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφερε η χθεσινή (4/3) έγκριση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στον «Μεγάλο Συνασπισμό» με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την Angela Merkel, με ποσοστό 66,02%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στα μέσα του μήνα.
Ωστόσο, οι επίμονοι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, μετά και τις νέες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, το σαββατοκύριακο, άσκησαν ιδιαίτερα πιέσεις στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Trump έγραψε στο «Twitter» πως εάν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω «τους ήδη υψηλούς δασμούς και τα εμπόδια για τις αμερικανικές εταιρείες», τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν φόρους στους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Στη Φρανκφούρτη, οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler και BMW υποχώρησαν σήμερα κατά 0,3% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ της Volkswagen κατέγραψε πτώση 2,2%.
Οι ΗΠΑ αποτελούν μεγάλο αγοραστή μοντέλων που κατασκευάζουν οι γερμανικές εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας ένα μεγάλο κομμάτι των παγκόσμιων κερδών των εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών.
Αυτό καθιστά τις γερμανικές εταιρείες ιδιαίτερα ευάλωτες, εάν ο προστατευτισμός του Trump πυροδοτήσει αντίποινα.
Ωστόσο, σήμερα, ο Trump έδειξε να ανοίγει την πόρτα σε πιθανές διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.
Με μια σειρά από tweets, ο Trump δήλωσε σήμερα πως οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα επιβληθούν μόνο αν υπογραφεί μια νέα και δίκαιη συμφωνία NAFTA, προσθέτοντας ότι το Μεξικό πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την αποτροπή της εισροής ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 5.167,23 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κατά 0,65% υψηλότερα, στις 7.115,98 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκε και ο IBEX 35 στην Ισπανία, με κέρδη 0,63%, στις 9.590,80 μονάδες.


Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολούθησαν και τα στοιχεία για τον ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης, που έδειξαν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης από τα υψηλά 12 ετών για τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 57,1 μονάδες, έναντι των 58,8 μονάδων του Ιανουαρίου, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 57,5 μονάδες.
Παρά την πτώση, ο δείκτης PMI παρέμεινε σε καθεστώς επέκτασης για έναν ακόμα μήνα, ενώ ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό τον μακροπρόθεσμό μέσο όρο των 53ων μονάδων.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι προσέκρουσε σε εμπόδιο τον Φεβρουάριο μετά από μία λαμπερή έναρξη του έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών, ενώ επιβράδυνση σημειώθηκε και στο επιχειρηματικό κλίμα της Γαλλίας, με τους δείκτες των δύο χωρών να έχουν βρεθεί σε πολυετή υψηλά επίπεδα κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, υποχώρηση σημειώθηκε και στην Ιταλία, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί από τα υψηλά δέκα ετών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τα αποτελέσματα των εκλογών της χώρα θα επηρεάσει αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα.





www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης