Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2018, στο -0,1%

Ευρωζώνη: Υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2018, στο -0,1%
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν για τέταρτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες
Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/3) στοιχεία της Eurostat, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη για την οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένωνς να κορυφώθηκε κατά την ολοκλήρωση του προηγούμενου έτους.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά -0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, όπου και είχε σημειωθεί σημαντική πτώση της τάξεως του -1%, με τον σχετικό δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις φορές συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να επιβραδύνεται.
Κατά το 2017, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε την ισχυρότερη επέκταση της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει ένα από τα προγράμματα τόνωσής της.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία είναι απίθανο να συγκεντρώσει περαιτέρω δυναμική, με την οικονομία να απειλείται από μία σειρά κινδύνων οι οποίοι μπορεί να φέρουν επιβράδυνση.
Μία τέτοια επιβράδυνση θα καθιστούσε την Ευρωζώνη περισσότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές, ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη, εν μέσω αυξημεών εντάσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ με αφορμή την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Markit είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία που αφορούν το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 57,1 μονάδες, έναντι 58,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης