Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Χρησμοί» δανειστών από τους Δελφούς: Πολυετής εποπτεία, δεν «ξηλώνεται» κανένα μνημονιακό μέτρο, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

«Χρησμοί» δανειστών από τους Δελφούς: Πολυετής εποπτεία, δεν «ξηλώνεται» κανένα μνημονιακό μέτρο, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις
Μήνυμα ότι «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει έστειλαν οι δανειστές από τους Δελφούς
Περιγράφοντας την επόμενη μέρα από το 3ο Πρόγραμμα οι δύο αξιωματούχοι των Βρυξελλών, Κλάους Ρέγκλινγκ και Ντέκλαν Κοστέλο έκαναν λόγο για ένα νέο αυστηρότερο πολυετές πλαίσιο δεσμεύσεων το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και στην περίπτωση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο o εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να συμπληρώνει ότι «αν η χώρα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και ισχυρότερη εποπτεία».
Και οι δύο άνδρες συμφώνησαν για το εξής:
Ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια να είναι καθοριστικά για την Ελλάδα που θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ανάλογο ήταν το μήνυμα τους και πίσω από τις κάμερες.
Στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς δεν άφησαν κανένα περιθώριο για μετάθεση των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί, όπως για παράδειγμα η μείωση των συντάξεων, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση ώστε το μέτρο να μη μπει σε εφαρμογή από το 2019 ή τουλάχιστον να μπορέσει να αντικατασταθεί από το μειωμένο αφορολόγητο.
Η μείωση στο αφορολόγητο για μισθωτούς , συνταξιούχους και αγρότες (από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο) είναι κανονικά να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 με το οικονομικό επιτελείο να έχει υποβάλλει αίτημα στους δανειστές το μέτρο αυτό να ισχύσει από το 2019 αντικαθιστώντας τις περικοπές στις συντάξεις.
Οι δανειστές όχι μόνο δεν έτειναν ευήκοα ώτα στην ελληνική πρότασης αλλά σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές απάντησαν ως εξής:
«Οι δεσμεύσεις και τα μέτρα πρέπει να τηρούνται γιατί αν αρχίσει ο ένας να ξηλώνει το πουλόβερ θα κάνει το ίδιο και άλλη πλευρά».
Δηλώσεις που ερμηνεύονται ως πιθανή υπαναχώρηση των δανειστών στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχει νομοθετήσει.
Έτσι η Ελλάδα για να μπορέσει να παίρνει ανταλλάγματα για το χρέος θα πρέπει πρωτα να παραδίδει μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης αυτές οι «ρήτρες» αλλά και άλλες παρόμοιες ώστε να… μην ξηλωθεί το πουλόβερ των μνημονιακών μέτρων θα περιλαμβάνονται στο κείμενο συμφωνίας το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Πρόκειται για το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας, οι όροι του οποίου θα ενταχθούν στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια (μέχρι και το 2022 και λίγο πάνω από το 2% μέχρι το 2060), και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις που αφορούν, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μη κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο, ιδανικό σενάριο θα ήταν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement και συνολική συμφωνία για 4η αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημνονιακό πλαίσιο εποπτείας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης