Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello : Πρόσθετα μέτρα για το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο – Μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ

Costello : Πρόσθετα μέτρα για το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο – Μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, D. Costello, εξέφρασε την ανησυχία ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, αν και έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, ίσως και να μην είναι ακόμη ικανή να εφαρμόσει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις
Για πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν,  Declan Costello, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και μάλιστα, σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ήδη το EuroWorking Group.
Ανέφερε ότι στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, επικαιροποιούνται οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «καμία διαγραφή χρέους δεν είναι αρκετή» και ότι «πρέπει να βρούμε ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα προσφέρει προκαταβολικά εμπιστοσύνη στις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και κίνητρα ώστε η Ελλάδα να μείνει σε σωστές οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν προτείνουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί».
Αναφέρθηκε και στη γαλλική πρόταση λέγοντας ότι «δουλεύουμε ήδη για το πακέτο μέτρων για το χρέος σε συνεργασία με τον ESM και το γαλλικό μοντέλο σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους.
Δεν ξέρω πια θα είναι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και γι’ αυτό έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε το θέμα του με την σύνδεση του με την ανάπτυξη.
Υπάρχει πιθανότητα τόσο «θετικών» όσο και «αρνητικών» εκπλήξεων».
Ανέφερε ακόμη ότι στο Eurogroup του Ιουνίου πρέπει να υπάρξει λύση - πακέτο για το χρέος, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον,  ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να εκταμιευθεί η υποδόση των 5,7 δισ ευρώ, ενώ για την τέταρτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα έθεσε ως στόχο επιτυχούς κατάληξης τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο.
Περαιτέρω, ο ίδιος σε συζήτηση σε άλλη ενότητα του Φόρουμ, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν κοιτάξετε τις μακροοοικονομικές ανισορροπίες που πυροδότησαν την κρίση στην Ελλάδα, όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, τότε αυτές οι ανισορροπίες έχουν διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό», αλλά «αν κοιτάξετε τους δείκτες σε όρους μετοχών (stock terms), εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ισολογισμού: Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, όπως και η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εμπειρία δείχνει ότι η διόρθωση των προβλημάτων ισολογισμού παίρνει πολύ χρόνο».
Κατά τον ίδιο,  το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει διατηρήσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Επιπλέον, παρατήρησε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που έχει υιοθετηθεί, είναι σε εξέλιξη όμως απομένει μακρύς δρόμος να διανυθεί.
Μάλιστα, ο  κ. Costello εξέφρασε την ανησυχία ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, αν και έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, ίσως και να μην είναι ακόμη ικανή να εφαρμόσει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις και για το λόγο αυτό, χρειάζεται κάποιου είδους εποπτεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης