Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Επενδυτές προσοχή δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις διεθνείς αγορές

Morgan Stanley: Επενδυτές προσοχή δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις διεθνείς αγορές
Στην πραγματικότητα, η ρευστότητα της αγοράς είναι τώρα η χειρότερη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Επενδυτές προσοχή δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις διεθνείς αγορές αναφέρει η Morgan Stanley.
Με βάση έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αυτή τη φορά οι πωλήσεις προέρχονται από περισσότερους πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές και η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας.
Στην αμερικανική αγορά προθεσμιακών μετοχών - δηλαδή πόσα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπορούν να διαπραγματευτούν χωρίς να επηρεάσουν τις τιμές - έχουν επιδεινωθεί δραματικά.
Στην πραγματικότητα, η ρευστότητα της αγοράς είναι τώρα η χειρότερη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Μέρος της μείωσης της ρευστότητας είναι μια φυσική λειτουργία της υψηλής μεταβλητότητας - τα spreads συνήθως διευρύνονται όταν αυξάνεται η μεταβλητότητα.
Αλλά η πρόσφατη πτώση της ρευστότητας είναι πιο έντονη από ότι συνήθως συμβαίνει ενώ στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ακριβώς αυτή την έλλειψη ρευστότητας.
Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι της μείωσης της ρευστότητας.
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι επενδυτές υπέστησαν σημαντικές απώλειες στο πρόσφατο σοκ της πτώσης. Στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης, έπρεπε να πουλήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν βραχυπρόθεσμα θέσεις.
Όταν οι διαπραγματευτές αγοράς έχουν υποστεί τέτοιες απώλειες, είναι επόμενο να μειώσουν την ρευστότητα τους.
Ο δεύτερος λόγος για την πτώση της ρευστότητας είναι ότι τώρα υπάρχει λιγότερη απόθεμα ρευστότητας.
Ο τρίτος λόγος είναι πιο διαρθρωτικός - καθώς οι αγορές έχουν γίνει πιο κατακερματισμένες και ο όγκος έχει μετατοπιστεί στο κλείσιμο των δημοπρασιών, υπάρχει λιγότερη φυσική ρευστότητα κατά τη διάρκεια της ημερήσιας διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, ενώ η ρευστότητα είναι αδύναμη, υπάρχει ο κίνδυνος βίαιων κινήσεων, ως αποτέλεσμα της συστηματικής απομόχλευσης των κεφαλαίων.
«Δεδομένης της αστάθειας και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί είναι σαν να προσπαθούν να πιάσουν ένα μαχαίρι που πέφτει.
Θα πρέπει να περιμένουν να επανέλθει η σταθερότητα πριν αγοράσουν επιθετικά.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης