Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Γερμανοί οικονομολόγοι στηλιτεύουν τη δίωξη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και ζητούν την αθώωση του

DW: Γερμανοί οικονομολόγοι στηλιτεύουν τη δίωξη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και ζητούν την αθώωση του
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer, τονίζει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου πρέπει όχι μόνον να αθωωθεί αλλά και να τιμηθεί
Το θέμα της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επαναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις Γερμανών οικονομολόγων.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, εξαρχής η υπόθεση Γεωργίου προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία με σειρά ρεπορτάζ επιχείρησαν να ρίξουν φως στη δίωξη του έλληνα οικονομολόγου.
Με τίτλους όπως «Δίκη για το θεαθήναι» και «Θύμα της ειλικρίνειάς του» οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές επέκριναν τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο κυνήγι μαγισσών.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο επιφαλής Γερμανός οικονομολόγος, Thomas Mayer, υπενθυμίζει ότι στις αρχές της χιλιετίας Έλληνες πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παραποίησαν στατιστικά στοιχεία για να επιτύχουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Μετά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, η χώρα όφειλε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, ωστόσο εν τέλει «έγινε το αντίθετο.
Με νέες παραποιήσεις συγκαλύφθηκε η πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών και παρατάθηκε η χρεοκοπία.
Οι υπεύθυνοι πολιτικοί και αξιωματούχοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν και διώκουν τώρα σφόδρα εκείνον που αποκάλυψε τα ψέματά τους».
Την δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου επικρίνει και ο Lars Feld, ένας από τους λεγόμενους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε αποκλειστική του δήλωση στην Deutsche Welle, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η όλη υπόθεση «υπονομεύει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης διότι η ανεξάρτητη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».
Σύμφωνα με τον Feld, η κατηγορία σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επειδή δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. πριν από την αποστολή των στοιχείων, είναι παράλογη.
«Τα στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα ή σωστά και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοκρατικών ψηφοφοριών.
Με τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα παραβιάζει για άλλη μια φορά ευρωπαϊκούς κανόνες».
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer, τονίζει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου πρέπει όχι μόνον να αθωωθεί αλλά και να τιμηθεί.
Όπως αποκαλύπτει, ο ίδιος έχει προτείνει ήδη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να απονείμει τιμητική διάκριση στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης