Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκλεισε η 3η αξιολόγηση... Εγκρίθηκε η δόση 5,7 δισ. - Εξετάζεται και η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος στο EWG

Έκλεισε η 3η αξιολόγηση... Εγκρίθηκε η δόση 5,7 δισ. - Εξετάζεται και η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος στο EWG
Τα προαπαιτούμενα ολοκληρώθηκαν. Έκθεση συμμόρφωσης σταλθηκε το πρωι στα μέλη του EWG - πράσινο φως για ολοκληρωση της αξιολογησης
(upd3) Σήμερα εξετάζεται η γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς η Ευρωομάδα έκρινε σκόπιμο ότι το ελληνικό θέμα έπρεπε να εξεταστεί συνολικά (προαπαιτούμενα - δόση 5,7 δισ. ευρώ) και όχι αποσπασματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η γαλλική «φόρμουλα» για το χρέος θα δουλεύει ως εξής: Όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος των προβλέψεων τότε οι πληρωμές χρέους που θα ωριμάζουν στο συγκεκριμένο έτος θα επεκτείνονται σε βάθος 15ετίας. Βέβαια, η  συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προέβλεπε επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων από 0 έως και 15 έτη. Όπως έχει ήδη μεταδώσει το bankingnews  πολύ γρήγορα το σενάριο αυτό αντικαταστάθηκε από το σχέδιο για επέκταση των λήξεων κατά 15 έτη.   
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πάρει θέση για το γαλλικό σχέδιο και από την αρχή είχε εγείρει ενστάσεις ότι η επιλογή της κυβέρνησης να σχετίσει την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ δεν ήταν και η καλύτερη. Μπορεί με το «γαλλικό κλειδί» η Ελλάδα να επιβαρύνει λιγότερο την ευρωζώνη σε περιόδους που η ελληνική οικονομία θα σημειώνει αλματώδης ρυθμούς ανάπτυξης, πλην όμως με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν λύνεται από μόνο του το πρόβλημα. Απαιτούνται ταυτόχρονα και άλλοι παράμετροι όπως τα χαμηλά επιτόκια για να μπορέσει το ελληνικό χρέος των 328 δισ. ευρώ ( κεντρικής διοίκησης) να καταστεί βιώσιμο.
Το κακό νέο πάντως για την Ελλάδα είναι ότι σε περίπτωση επέκτασης των λήξεων κατά 15 έτη θα υπάρξουν «πέναλτι» όπως η αυστηροποίηση των κανόνων επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με αυξημένες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Έκλεισε και... τυπικά η 3η αξιολόγηση στο EWG

To «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ άναψε σήμερα το Euroworking Group, καθώς εκπληρώθηκαν κατά τα 110 εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Η γ' αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης έκλεισε και τυπικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εκκρεμούσαν 2 προαπαιτούμενα από τα συνολικά 110, γεγονός που είχε οδηγήσει το προηγούμενο Eurogroup (19/2) να μην εγκρίνει τη δόση.
Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα ήταν η νομοθεσία για την αξιοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Στο μεταξύ έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση, με στόχο για δύο συμφωνίες, μία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου (που προϋποθέτει την εκπλήρωση ενός ποσοστού προαπαιτούμενων μέτρων πάνω από το 80% -85%) και μία δεύτερη σε συνολικό επίπεδο, για χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έχουν βάλει κυβέρνηση και δανειστές.
Οι τέσσερις επικεφαλής των δανειστών αναχώρησαν χθες 1/3/2018 από την Αθήνα (τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν) αφήνοντας για τον δεύτερο κύκλο των επαφών τα μεγάλα και «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν παράλληλα και με πολιτικές αποφάσεις.

Centeno: Έχει αρχίσει η τεχνική συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει αρχίσει η τεχνική συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όπως επισημαίνει σε δήλωση του, η εκταμίευση της υποδόσης 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται στο δεύτερο μισό του Μαρτίου του 2018 και μετά την έγκριση της τέταρτης δόσης από τον ESM.
«Ενημερώθηκα ότι το EuroWorking Group επιβεβαίωσε στις 2 Μαρτίου ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε.
Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται στη δήλωση του.
To διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια.
Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Μαρτίου» επισημαίνει ο Centeno στη δήλωση του.
Κι ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: «Μπήκαμε τώρα στην τελευταία φάση του προγράμματος του ESM.
Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγησης έχει ξεκινήσει.
Όπως επίσης και η τεχνική δουλειά για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει την επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, που είναι κρίσιμη για να προσδιοριστεί το πλαίσιο για τη μετά το πρόγραμμα εποχή.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ξανά ισότιμη με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει πίσω της την κρίση».



Moscovici: Η Αθήνα υλοποίησε και τα 110 προαπαιτούμενα - Η γραμμή του τερματισμού είναι ορατή

Την υλοποίηση και των 110 προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χαιρέτισε σήμερα (2/3/2018) ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Σε σχόλιο του στο twitter έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα ενώ τόνισε ότι «η γραμμή του τερματισμού είναι ορατή».
«Εξαιρετικό νέο ότι η υλοποίηση και των 110 προαπαιτούμενων επιβεβαιώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για εκταμίευση 5,7 δισ ευρώ.
Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει εξίσου ομαλά.
H γραμμή του τερματισμού είναι ορατή!» έγραψε ο Moscovici στο twitter.



ΥΠΟΙΚ: Σημαντική πρόοδος στην τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για σημαντική πρόοδο στην τεχνική συζήτηση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group.
Όπως αναφέρεται,«στο EWG συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.
Η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

(Αρχική δημοσίευση Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ώρα 10:53)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης