Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή σκηνικού στη Wall, στο -0,29% ο Dow, κέρδη 0,51% για S&P - «Βουτιά» -2,27% o DAX λόγω φόβων για εμπορικό πόλεμο

Αλλαγή σκηνικού στη Wall, στο -0,29% ο Dow, κέρδη 0,51% για S&P - «Βουτιά» -2,27% o DAX λόγω φόβων για εμπορικό πόλεμο
Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street μετά τις εξαγγελίες Trump για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
(upd) Με οριακές μεταβολές έκλεισε σήμερα (2/3/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να «μαζεύει» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα και τους S&P 500 και Nasdaq να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, «κόντρα» στους φόβους περί εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι χθεσινές (1/3) εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,29% στις 24.538,06 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 2.691.25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 1,08% υψηλότερα στις 7.257,87 μονάδες.



Πιέσεις δέχτηκαν, ωστόσο, οι μετοχές εταιρειών που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο, όπως η General Motors και η Boeing, με απώλειες 0,9% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ χθες είχαν διολισθήσει κατά 4% και 3,5%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να βρεθούν υπό πίεση, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην Αμερική.
Νωρίτερα, η μετοχή της Toyota Motor στο χρηματιστήριο του Τόκιο διολίσθησε κατά 2,4%.
Σε εβδομαδιαία βάση, οι τρεις δείκτες κατέγραψαν απώλειες, για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες.
Ειδικότερα, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 3,1%, 2% και 1,1% αντίστοιχα στο σύνολο της εβδομάδας.
Χθες, ο Dow Jones έκλεισε με «βουτιά» 420 μονάδων ή 1,68% στις 24.609 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,33% στις 2.678 μονάδες, καθώς ο Τrump δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσημα δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν αργότερα ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε σήμερα με προκλητικές δηλώσεις.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη χώρας μας και τους εργαζομένους μας», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η χαλυβουργία μας είναι σε κακή κατάσταση».
Στην αντεπίθεση - μέχρι στιγμής λεκτικά- πέρασε ακόμη πιο δυναμικά η ΕΕ, με πηγή της Κομισιόν να υπογραμμίζει στο πρακτορείο Reuters ότι και η Ένωση ετοιμάζει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, εάν οι δασμοί Trump αφορούν ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στο θέμα επανήλθε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς σε γνωστά αμερικανικά προϊόντα από τις γνωστές μηχανές της Harley έως τα... blue jeans!
Νωρίτερα, αυστηρή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom, προειδοποίησε για αντίμετρα εάν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 0,82%, στα 10,26 δολ., ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κινείται ανοδικά, περί του 2,86% 

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Με νέα «βουτιά» έκλεισαν σήμερα (2/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω διεθνών ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, που πυροδότησαν οι χθεσινές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 2,06% χαμηλότερα, στις 367,13 μονάδες, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας σημείωσε «βουτιά» 3,7%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,27% στις 11.913,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,47% στις 7.069,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 2,39% χαμηλότερα, στις 5.136,58 μονάδες.


Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές εταιρειών παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου, με τη μετοχή της Thyssenkrupp να «βουλιάζει» κατά 4,1%.
Την ίδια ώρα, υπό πίεση βρέθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην Αμερική.
Η μετοχή της BMW σημείωσε πτώση 1,56%, ενώ της Daimler κατέγραψε απώλειες 2,42%.

Ασία


Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (2/3) οι αγορές της Ασίας.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,50% στις 21.181,64 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την άνοδο του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, την ίδια στιγμή που κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες είχε υποχωρήσει περαιτέρω κατά 3%.
Μάλιστα, η πτώση στον Nikkei ήρθε παρά τα θετικά στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, η οποία τον Ιανουάριο του 2018 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας της χώρας υποχώρησε στο 2,4%, έναντι 2,7% τον Δεκέμβριο του 2017, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1993.
Παράλληλα, η αναλογία των διαθέσιμων θέσεων εργασίας ανήλθε σε 159 θέσεις για κάθε 100 άτομα που αναζητούν εργασίας, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44ων ετών.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,74% στις 5.928,90 μονάδες, με τον τομέα των εξορύξεων να επηρεάζεται από την απόφαση Trump, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αντίδρασης από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Trump θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας», ενώ η Κίνα προβλέπει ότι το εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι φόβοι για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις ασιατικές αγορές, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών και των μεταποιητικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές αγορές.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,04% στις 2.402,16 μονάδες, καθώς την Πέμπτη (1/3) παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας στη χώρα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,81% στις 10.698,17 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των δασμών του Trump, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,59%, στις 3.254,53 μονάδες, ενώ πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,48% και τις 30.583,45 μονάδες.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε ο «μαύρος χρυσός» στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι παραμένουν «ενεργές» οι αιτίες της πτώσης που καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αλλά και της παραγωγής.
Στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου το Brent ενισχύθηκε 0,92% για να διαμορφωθεί στα 64,42 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό κινήθηκε 0,59% στα 61,35 δολάρια το βαρέλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αγορά πετρελαίου επηρεάζεται αρνητικά από την επικείμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την αμερικανική κυβέρνηση, αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το εάν αυτοί θα επιβληθούν απευθείας στα ίδια τα εμπορεύματα ή σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Η επιβολή των δασμών έφερε ερωτηματικά για την πορεία της ανάπτυξης και εάν επιβεβαιωθούν τότε είναι φανερό ότι θα υπάρξει και μείωση της ζήτησης πετρελαίου», τονίζει, μιλώντας στο CNBC, ο Gene McGillian, επικεφαλής στη μονάδα ερευνών της Tradition Energy.
Η θετική πορεία του μαύρου χρυσού στη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/3) δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε καλή τροχιά το πετρέλαιο σε εβδομαδιαία βάση.
Αποτέλεσμα το Brent να υποχωρήσει για την εβδομάδα κατά 4,5% και το αμερικανικό αργό να εμφανίσει απώλειες της τάξης του 3,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης