Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» -1,7% για Dow, λόγω Fed και δέσμευσης Trump για δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα - Στο -1,97% ο DAX

«Βουτιά» -1,7% για Dow, λόγω Fed και δέσμευσης Trump για δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα - Στο -1,97% ο DAX
Οι δηλώσεις Trump περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, «βούλιαξαν» τις αμερικανικές μετοχές
(upd) Ισχυρή πτώση καταγράφει σήμερα (1/3/2018) η Wall Street, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ενώ περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και οι αυξανόμενες προσδοκίες για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εντός του 2018, αντί για τις τρεις που είχε προεξοφλήσει η αγορά. 
Περί τις 22:40, ο Dow Jones σημείωνε «βουτιά» 430 μονάδων ή 1,7% στις 24.599 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,39% στις 2.676 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,45% χαμηλότερα, στις 7.169 μονάδες.
Όπως δήλωσε ο Trump, οι δασμοί θα φτάνουν στο 25% για τον χάλυβα και στο 10% για το αλουμίνιο.
Δεν είναι σαφές εάν θα εφαρμοστούν σε όλες τις εισαγωγές ή μόνο σε ορισμένες χώρες.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο άσχημα επηρεάστηκε η χώρα μας από τις άλλες χώρες, από ανθρώπους που μας εκπροσωπούσαν που δεν είχαν καμιά ιδέα», δήλωσε ο Trump, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές τάσεις «κατέστρεψαν» τις αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δασμοί για τα μέταλλα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα στις προστατευτικές πολιτικές που βοήθησαν τον Trump να «εισέλθει» στον Λευκό Οίκο.
Οι δηλώσεις Trump «βούλιαξαν» τις αμερικανικές μετοχές, που νωρίτερα κατέγραφαν ήπιες απώλειες, στον απόηχο της νέας ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Στη δεύτερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ο Powell δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται, ενώ πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας ενδέχεται να έχει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.
Αναφερθείς στους μισθούς, ο Powell δήλωσε πως δεν παρατηρούνται αποφασιστικές αυξήσεις, ενώ εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι σε αυτή τη φάση η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει «να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια...
Αυτή είναι η πορεία που ακολουθούμε και η εκτίμησή μου είναι ότι θα συνεχίσει να είναι η κατάλληλη πορεία».
Πρόσθετες πιέσεις στη Wall ασκούν οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, μετά και τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.
Ο ΡΜΙ της ISM (Institute for Supply Management) για τον κλάδο μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες «εκτοξεύτηκε» στις 60,8 μονάδες -από 59,1 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα- ξεπερνώντας κατά πολύ τις σχετικές προβλέψεις των οικονομολόγων.
Η επίδοση των 55,9 μονάδων είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2015, αντικατοπτρίζοντας μία αύξηση -σε ετήσια σύγκριση- 3% για το αμερικανικό ΑΕΠ για τον Φεβρουάριο, έναντι 2% τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τη Markit.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μία επιτάχυνση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (στο 1,7%), ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο έτος τον στόχο του 2% για τη Fed, εντός του τρέχοντος έτους.
Την Τρίτη (27/2), ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προβεί σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, εάν τα στοιχεία δείξουν μια περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και μια άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Οι προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» Fed ασκούν παραδοσιακά πιέσεις στις μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
Τα σχόλια του Powell την Τρίτη πυροδότησαν ένα νέο sell-off στις μετοχές, καθώς και ένα ράλι στο δολάριο και στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.
Σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ καταγράφουν πτωτικές τάσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,83%.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η ομιλία του Powell «έστειλε» το επιτόκιο στο 2,91%, μια «ανάσα» από το υψηλό 4 ετών του 2,94% που είχε «αγγίξει» την περασμένη εβδομάδα.


Την ίδια ώρα, κατακόρυφη άνοδο της τάξεως του 17% καταγράφει -περί τις 20:45- ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX), ξεπερνώντας -μετά από οκτώ ημέρες- το ψυχολογικό όριο των 20 μονάδων.
Ο βασικός λόγος είναι η αναζωπύρωση των ανησυχιών για επικείμενη πληθωριστική πίεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά και τα νέα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο.
Τα παραπάνω ήταν και η αιτία για το «κραχ» της 5ης Φεβρουαρίου 2018, όταν οι δείκτες Dow Jones Industrial Average, S&P 500 και Nasdaq απώλεσαν πάνω από το 4% της αξίας τους, και ο VIX ξεπέρασε τις 30 μονάδες!


Εν τω μεταξύ, το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,1%, στα 10,3 δολ.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 1,97% για τον DAX

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (1/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε και η νέα ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,26% χαμηλότερα, στις 374,86 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν βαθιά στο «κόκκινο».
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 1,97% στις 12.190,94 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,78% στις 7.175,64 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,09% χαμηλότερα στις 5.262,56 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη έδειξαν επιβράδυνση του κλάδου για τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, ο PMI της Markit για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες, από 59,6 τον Ιανουάριο του 2018, αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 58,5 μονάδες.
«Αν και ο PMI του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2018, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κλάδος συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων 18 ετών», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Στη Βρετανία, ο ΡΜΙ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, και συγκεκριμένα στις 55,2 μονάδες, έναντι των 55,3 του Ιανουαρίου του 2018, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα υψηλά 51 μηνών στα οποία βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2017.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Carrefour «βούλιαξε» κατά 6%, μία ημέρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμά της, καθώς τα αποτελέσματά της για το 2017 έδειξαν ζημίες 531 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 746 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω απομείωσης περιουσιακών στοιχείων και λοιπών εφάπαξ χρεώσεων, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Σημαντικές απώλειες 5% κατέγραψε και η μετοχή της Beiersdorf, καθώς η γερμανική εταιρεία καλλυντικών ανέφερε μια πτώση στα καθαρά της κέρδη για το σύνολο του 2017, λόγω αρνητικών συναλλαγματικών επιδράσεων και ζημιών από χρηματοπιστωτικές επενδύσεις.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (1/3) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με εξαίρεση την Κίνα, διευρύνοντας τις απώλειες που κατέγραψαν κατά την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 1,56% στις 21.724,47 μονάδες, με τον δείκτη να σημειώνει τον Φεβρουάριο τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιούνιο του 2016.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,71% στις 5.973,30 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας στη χώρας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο KOPSI κατέγραψε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες των τελευταίων πέντε ετών.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted διεύρυνε τις απώλειές του, κλείνοντας στο -0,27% και στις 10.785,79 μονάδες.
Στην αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 3.273,75 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο +0,65% και τις 31.044,25 μονάδες.
Επιτάχυνση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, με τα στοιχεία να έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία έκαναν λόγο για σημαντική επιβράδυνση.
Ο δείκτης PMI σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, και συγκεκριμένα στις 51,6 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδες τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Οι εξαγωγές του κλάδου συνέχισαν να αυξάνονται και τον Φεβρουάριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης ωστόσο να είναι βραδύτερος, ενώ σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε και ο ρυθμός ανόδου των νέων παραγγελιών.
Παράλληλα, η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων του κινεζικού μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της ανόδου στο αμερικανικό δολάριο, καθώς και της νέας αύξησης στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 1%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,1 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,8% στα 61,2 δολ. ανά βαρέλι.
Το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε άνοδο για δύο συνεχόμενες ημέρες, γεγονός που απομακρύνει τους επενδυτές από το πετρέλαιο, καθώς το ενισχυμένο δολάριο καθιστά τον μαύρο χρυσό ακριβότερο για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης