Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις εκλογές στην Ιταλία (4/3) - Ο κίνδυνος εκτόξευσης του χρέους

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις εκλογές στην Ιταλία (4/3) - Ο κίνδυνος εκτόξευσης του χρέους
Οι Barclays και Morgan Stanley παραμένουν bullish για τα ιταλικά ομόλογα
Αν και το ενδεχόμενο ο Silvio Berlusconi να κληθεί μετά τις εκλογές της Κυριακής (4/3/2018) στην Ιταλία να συγκροτήσει κυβέρνηση, αυξάνει το πολιτικό ρίσκο για τις αγορές, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι επενδυτές θα παρεμποδίσουν ένα καλό ράλι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 4% φέτος (2018), ενώ το premium των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει υποχωρήσει κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.
Κι αυτό παρά το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον Berlusconi να κινεί τα νήματα.
Δεδομένου ότι δεν του επιτρέπεται να είναι επικεφαλής κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ασταθής συμμαχία με την ευρωσκεπτικιστική Northern League, εάν τα δύο κόμματα μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.
Η Bank of America έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στα ιταλικά εταιρικά ομόλογα.
Επισημαίνεται ότι τα εταιρικά ομόλογα από τους κλάδους της ενέργειας, της κοινής ωφέλειας και των μεταφορών αποδίδουν λιγότερα έναντι των κρατικών ομολόγων.
«Αυτές οι τσέπες της πιστωτικής αγοράς είναι πιο επιρρεπείς στη διεύρυνση» επισημαίνεται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας.
Το σκηνικό μείωσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ σημαίνει ότι αγορές assets «δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις short θέσεις τόσο όσο οι γαλλικές εκλογές του περασμένου έτους».



Την ίδια στιγμή, η Citigroup έχει προειδοποιήσει σχετικά με το ενδεχόμενο μιας σπάταλης κυβέρνησης.
«Όλες οι οικονομικές προτάσεις που συζητήθηκαν ενόψει των εκλογών δείχνουν προς μια κατεύθυνση: απότομη αύξηση του κρατικού χρέους» έχουν επισημάνει οι αναλυτές της Citigroup τονίζοντας ότι οι επενδυτές «τείνουν να ξεχνούν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση που κατά κάποιο τρόπο θα ηγείται από τον Berlusconi, τον οποίο οι αγορές δεν προτιμούν».
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ιταλία έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με το χρέος και κάποιοι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μερικά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν και παρά πολλά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Barclays και Morgan Stanley παραμένουν bullish για τα ιταλικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης