Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Μια τελωνειακή ένωση με τη Βρετανία μετά το Brexit θα απέκλεισε μια πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Macron: Μια τελωνειακή ένωση με τη Βρετανία μετά το Brexit θα απέκλεισε μια πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά
Μια τελωνειακή ένωση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ μετά το Brexit είναι εφικτή, αλλά θα απέκλειε μια πλήρη πρόσβαση της χώρας στην ενιαία αγορά, δήλωσε ο Emmanuel Macron
Μια τελωνειακή ένωση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit είναι εφικτή, αλλά θα απέκλειε μια πλήρη πρόσβαση της χώρας στην ενιαία αγορά, δήλωσε σήμερα (27/2/2018) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σχέση του μπλοκ με την Τουρκία.
Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα υποστήριξε χθες (26/2) ότι η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, μια επιλογή που αποκλείστηκε από την κυβέρνηση της Theresa May.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μιας τελωνειακής ένωσης Βρετανίας - ΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας στο Παρίσι, ο Macron δήλωσε:
«Υπάρχει ήδη, είναι η σχέση που η ΕΕ έχει με την Τουρκία.
Έτσι είναι μια επιλογή, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά δεν θα επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά».
Από την πλευρά της, η νορβηγίδα πρωθυπουργός, Erna Solberg, δήλωσε ότι το νορβηγικό μοντέλο θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό για τους Βρετανούς, αν και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για χώρες εκτός της ΕΕ.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει να τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία και τις αμοιβές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Θα ήταν δύσκολο για μια χώρα όπως η Βρετανία να δεχτεί μια συνθήκη όπως αυτή που έχουμε», είπε, εξηγώντας ότι αυτό θα συνεπαγόταν την αποδοχή των αιτημάτων της ενιαίας αγοράς για ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας, καθώς και την αποδοχή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Θα ήμουν χαρούμενη αν είχαν (μια τέτοια συμφωνία).
Νομίζω ότι είναι το καλύτερο όταν δεν είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι ευέλικτο», πρόσθεσε η Solberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης