Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Το χαμηλό «ουδέτερο» επιτόκιο είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια

Bullard (Fed): Το χαμηλό «ουδέτερο» επιτόκιο είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια
Την εκτίμηση ότι το λεγόμενο «ουδέτερο» επιτόκιο των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ τα επόμενα δύο χρόνια, εξέφρασε ο James Bullard
Την εκτίμηση ότι το λεγόμενο «ουδέτερο» επιτόκιο των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ τα επόμενα δύο χρόνια, εξέφρασε σήμερα (26/2/2018) ο επικεφαλής της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard.
«Το φυσικό, ασφαλές πραγματικό επιτόκιο, και ως εκ τούτου το κατάλληλο ποσοστό του επιτοκίου, είναι σχετικά χαμηλό και απίθανο να αλλάξει πολύ στο προβλεπόμενο διάστημα», τόνισε ο Bullard σε ομιλία του στην Εθνική Ένωση Οικονομικών Επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Marketwatch», το ζήτημα είναι το θεωρητικό πραγματικό ποσοστό του επιτοκίου, ή το R-star στην οικονομική ορολογία.
Το «ουδέτερο επιτόκιο» είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το ΑΕΠ στην τάση του, με σταθερό τον πληθωρισμό.
Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό μετά την κρίση, ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, πολλοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα μπορούσε να αρχίσει να κινείται υψηλότερα.
Ο Bullard δήλωσε ακόμη πως το guidance για τα επιτόκια από εδώ και πέρα πρέπει να σκιαγραφεί μια «σχετικά επίπεδη» διαδρομή πολιτικής, ενώ τόνισε πως μια «ουσιαστική» αύξηση των επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο θα μπορούσε να καταστήσει την πολιτική της Fed υπερβολικά «περιοριστική».
Ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις τόνισε, παράλληλα, πως η πρόσφατη άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεταξύ των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης