Τελευταία Νέα
Speculator

Τι κοινό έχουν οι ελληνικές τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς με την Landesbank Hessen Thüringen (Helaba)

Τι κοινό έχουν οι ελληνικές τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς με την Landesbank Hessen Thüringen (Helaba)
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι οι μόνες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM…εσχάτως στο μικροσκόπιο βρίσκονται και ορισμένες γερμανικές τράπεζες.
Πριν 1,5 χρόνο οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν υπό πραγματική πίεση από την ΕΚΤ και τον SSM να αλλάξουν τα μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια.
Ο λόγος της πίεσης που ασκήθηκε έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην ΕΚΤ και στον SSM ήθελαν εξειδικευμένα μέλη στα διοικητικά συμβούλια και όχι επιχειρηματίες ή άλλους παράγοντες.
Έτσι άλλαξαν άρδην τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών με την πλειοψηφία αυτών να είναι ξένα στελέχη.
Το αποκορύφωμα των μεγάλων αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο ήταν η Πειραιώς όπου άλλαξαν σχεδόν όλα τα μέλη.
Το επιχείρημα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ότι με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι οι μόνες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM…εσχάτως στο μικροσκόπιο βρίσκονται και ορισμένες γερμανικές τράπεζες.  
Η γερμανική κρατική περιφερειακή τράπεζα Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) θεωρείται ως ο βασικός παράγοντας σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα της Γερμανίας.
Η τράπεζα είναι γνωστή για τη συντηρητική της στρατηγική, η οποία της επέτρεψε να επιβιώσει από την οικονομική κρίση του 2008 χωρίς κυβερνητικές διασώσεις, αντίθετα με αρκετές άλλες γερμανικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ωστόσο είναι δυσαρεστημένη από το μέγεθος του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο αριθμεί 36 μέλη.
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΚΤ λένε ότι τα πολυάριθμα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο οδηγούν σε αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt.
Η Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) συμφώνησε να μειώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε 27 μέλη από 36 μέλη.
Ωστόσο, οι επιτροπές της τράπεζας δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την απόφαση.
Η Helaba ελέγχει το 69% των κρατικών αποταμιευτικών τραπεζών (Sparkassen) στα κράτη της Έσσης και της Θουριγγίας.
Ο αυξημένος αριθμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου της Helaba έχει ιστορικούς λόγους, με τις ρίζες του στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η Helaba απέκτησε τμήματα της πρώην περιφερειακής τράπεζας WestLB μετά τη διάλυση της τελευταίας το 2012 (ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης του 2008).
Για να γίνει αυτό, τοποθέτησε στα διοικητικά συμβούλια τις ενώσεις των ταμιευτηρίων της Γερμανίας, της Ρηνανίας και της Βεστφαλίας.
Εκείνη την εποχή, η απόφαση θεωρήθηκε ως ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της Helaba και των ταμιευτηρίων της περιοχής. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι επικρίνουν την απόφαση της ΕΚΤ τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης