Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,2% για τον χρυσό, στα 1.330,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 1,7%

Απώλειες 0,2% για τον χρυσό, στα 1.330,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 1,7%
Με οριακές απώλειες 0,2% έκλεισε ο χρυσός, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε τη χειρότερη πτώση από την αρχή του έτους
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα (23/2/2018) ο χρυσός, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε τη χειρότερη πτώση από την αρχή του έτους, καθώς το δολάριο ανέκαμψε από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα.
Το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά σήμερα έναντι του ευρώ, δεχόμενο ώθηση από τη δυναμική πιο επιθετικών κινήσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.
Πάντως, έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Fed δεν προσέφερε ενδείξεις για ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας σχετικά με έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει περισσότερες από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.
Στην έκθεση της Fed αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία θα κατορθώσει να περάσει σε μία φάση «πλήρους απασχόλησης», οι τιμές θα ενισχυθούν και η ανάπτυξη θα κερδίσει ακόμη περισσότερη ορμή.
Με δεδομένες τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι φανερό ότι η Fed θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι επιθετική, με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κατά την τρέχουσα περίοδο παραμένουν εξαιρετικά ήπιες.
«Το διοικητικό συμβούλιο της Fed εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σταδιακή προσαρμογή στη νομισματική πολιτική, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με ήπιο ρυθμό και ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά μετά τα πρακτικά που δημοσίευσε την Τετάρτη (21/2) η Fed, τα οποία πυροδότησαν την «εκτόξευση» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στα υψηλά 4ετίας του 2,94%.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed ανέφεραν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με οριακές απώλειες 0,2% ή 2,40 δολ., στα 1.330,30 δολ. ανά ουγγιά.
Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 1,7%.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,229 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
«Παραμένουμε αρκετά επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την πορεία του χρυσού βραχυπρόθεσμα, καθώς εκτιμούμε ότι το ράλι στο δολάριο δεν έχει τελειώσει ακόμα», σχολίασε ο αναλυτής της INTL FCStone, Edward Meir.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της GoldSilver Central, Brian Lan, τόνισε ότι «ο κόσμος γνωρίζει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο, γεγονός που έχει ήδη προεξοφλήσει».
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σταδιακά ο χρυσός θα αρχίσει να ανακάμπτει, επιστρέφοντας στο «ψυχολογικό όριο» των 1.350 δολ. ανά ουγγιά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης