Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

NH-90: Μια προβληματική υπόθεση, όχι μόνο για την Ελλάδα!

NH-90: Μια προβληματική υπόθεση, όχι μόνο για την Ελλάδα!
Οι Σουηδοί το χαρακτηρίζουν ως τη “μεγαλύτερη εξοπλιστική γκάφα”
Η υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90 έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα. Σε άρθρο μου στο περιοδικό "ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ" του Οκτωβρίου 2017 είχα αναφερθεί στο πρόγραμμα των ΝΗ-90 ως: "Μια υπόθεση αβελτηρίας και παραλογισμού. H ιστορία αφορά 18 χρόνια προσπαθειών απόκτησης Μέσων Μεταφορικών Ελικοπτέρων (2000-2017), μια αλληλουχία σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων, συμβασιοποίησης και υλοποίησης που συνιστούν τον απόλυτο παραλογισμό και αναδεικνύουν τα εγγενή προβλήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα".
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Sputnik το οποίο αναδημοσιεύει  η  ιστοσελίδα  proelasi.org  επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, γιατί αποδεικνύει ότι τελικά τα NH-90 δεν αποδείχτηκαν προβληματικά μόνο στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικά nh-90
Όπως γράφει το Sputnik και αναδημοσιεύει το proelasi.org:  “τα δεκαοχτώ νέα ελικόπτερα της Σουηδίας, χαιρετίστηκαν ως ο υπερσύγχρονος, τελευταίας τεχνολογίας, αντικαταστάτης αυτών που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, αλλά η κατά 17 χρόνια καθυστερημένη παράδοση τους, σε συνδυασμό με τα διογκωμένα κόστη, προσθετουν ένα σοβαρό εμπόδιο στην αποδοχή τους.
Όχι μόνο, το “Helikopter 14”, ή το “NH-90” όπως αποκαλείται διεθνώς, στοίχισε στην Σουηδία περίπου δέκα (10) δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK), αλλά έχει επίσης αποδειχθεί πολύ ακριβό για να πετάξει και συντηρηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους ως μεταφορικό ειναι απίθανη, όπως αρχικώς προορίζονταν, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT".
Ο τομεάρχης άμυνας των Χριστιανών Δημοκρατών Mikael Oskarson δήλωσε το “SVT”: «Ναι, ειναι μια καταστροφική ιστορία. Καθυστέρησε πάνω από δέκα χρόνια και τώρα η μια ώρα στοιχίζει τόσα πολλά που δεν μπορείς να την αντέξεις οικονομικά. Δεν μπορείς να το έχεις έτσι». 
Ο σχολιαστής του “SVT”, Mats Knutson έφτασε σε σημείο να αποκαλέσει το NH-90 ως την «μεγαλύτερη εξοπλιστική γκάφα της σύγχρονης εποχής», επισημαίνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση λανθασμένα έθεσε σε προτεραιότητα μια μοναδική σκανδιναβική προμήθεια του NH-90 έναντι του πιο οικονομικού S-70 Black Hawk.

Αποτέλεσμα εικόνας για swedish nh-90Επιπλέον, στη Σουηδία, αλλά και σε περισσότερες από πεντακόσιες (500) περιπτώσεις των “NH-90” που έχουν παραγγελθεί από πληθώρα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ειναι στο επίκεντρο εντόνων δημόσιων συζητήσεων, έως και κατηγορίες περί σκανδάλων όπως στην Ελλάδα, σχετικά με το μέλλον της προμηθειών που προέκυψαν πρόσφατα.
Με τα χρόνια, το έργο είχε τεράστιες καθυστερήσεις επηρεάζοντας όλες τις υπόλοιπες παραδόσεις.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης