Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τελεσίγραφο» Draghi: Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί επανεξέταση του πλαισίου από μηδενική βάση

«Τελεσίγραφο» Draghi: Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί επανεξέταση του πλαισίου από μηδενική βάση
«Τελεσίγραφο» Draghi: Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί επανεξέταση του πλαισίου από μηδενική βάση
Επανεξέταση από μηδενική βάση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε περίπτωση που δεν σημειωθεί βαθμιαία αύξηση εντός του επόμενου 15νθημέρου προβλέπει, μεταξύ άλλων, το «τελεσίγραφο» Draghiπρος την ελληνική πλευρά.
Από χθες πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στην κόντρα Τσακαλώτου - Draghi για το θέμα αυτό από τη στιγμή κιόλας που αυτό βρίσκεται πρώτο στη «λίστα» των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αύριο, Πέμπτη, στο Χίλτον.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών σφύριξαν από νωρίς τη λήξη …της αναμέτρησης για να επικεντρωθούν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Από την Δευτέρα με την έλευση των τεσσάρων επικεφαλής των δανειστών EE, EKT, ΔΝΤ, ΕSM, το θέμα θα συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο σε αυτό το ζήτημα. Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει στο «κουαρτέτο» ο Αμερικανός R. Doleman που αντικατέστησε την Ρουμάνα οικονομολόγο D. Velkuslescu.
Οι επικεφαλής θα μείνουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα, τουλάχιστον ώς το νέο Euro Working Group (EWG) που συνεδριάζει την 1η Μαρτίου.
Θα ακολουθήσει το Eurogroup στις 12 Μαρτίου όπου θα «παιχτεί» το επόμενο επεισόδιο για την δόση των 5,7 δισ. ευρώ ενώ θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στη βάση της γαλλικής πρότασης ( ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη).
Στο διάστημα που οι δανειστές θα μείνουν στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς και να ενημερώσουν τον Draghi για την… κόλαση των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσει από σήμερα όπου όλες οι εκποιήσεις ακινήτων οφειλετών θα διενεργούνται  αποκλειστικά με ένα κλικ.
Σήμερα (21/21)έχουν προγραμματιστεί 70 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών ενώ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα παίρνει φωτιά καθώς αναμένεται να βγουν στο σφυρί 260 ακίνητα.
Μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο.
Αφορούν κυρίως ακίνητα όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι κυρίως τράπεζες με τους ιδιώτες να είναι ακόμα ελάχιστοι.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται και ακίνητα πτωχευμένων επιχειρηματιών οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ακίνητα του Καρούζου, των αδερφών Κωνσταντόπουλοι και της Adams Αναγνωστόπουλος.
Σε πλειστηριασμό είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα το κεντρικό εργοστάσιο της χρεοκοπημένης «Πετζετάκις» με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος πριν τη διεξαγωγή του καθώς δεν υπήρξε κανένας να ενδιαφερθεί για την κάποτε σημαντική ελληνική βιομηχανία.
Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων.
Από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο για  3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από το Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα.
Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 – 12.000 πωλήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών αν και πιο συντηρητικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 5.000 – 6.000.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης