Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έναρξη της δ΄ αξιολόγησης και ουσιαστική συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έναρξη της δ΄ αξιολόγησης και ουσιαστική συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup
Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις
Την έναρξη της 4ης αξιολόγησης, καθώς και την ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, σηματοδότησε το χθεσινό Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας δύο ημερομηνίες:
*Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, οπότε θα επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
*Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, θα παρουσιαστούν στο Euro Working Group τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, συζήτηση που συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι ειδικές αναφορές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους υπήρξαν και μετά το χθεσινό Eurogroup, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno (το EWG ξεκίνησε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF, είπε), όσο και από τον επίτροπο Pierre Moscovici ο οποίος επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά στο χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.
Στο γεγονός ότι η γ' αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, συνηγορούν όλες οι πλευρές.
Τόσο οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι από τα 110 προαπαιτούμενα απομένουν 2 εκκρεμή «τεχνικής φύσεως».
Πρόκειται για το «Ελληνικό» και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες εξαρτώνται από τρίτα μέρη (Συμβούλιο της Επικρατείας και συμβολαιογράφοι) και όχι από την κυβέρνηση. Και πεποίθηση είναι ότι θα έχουν κλείσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, που επεσήμανε χθες στις Βρυξέλλες πως τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.
Πρόσθεσε δε, ότι η «μπάλα» είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες (σ.σ. ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου αυτό απαιτείται) για την πληρωμή των 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τη συνολική δόση των 6,7 δισ. ευρώ, τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο δεύτερο 15μερο του Μαρτίου. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αφού πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Όπως δε επεσήμανε ο Klaus Regling, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε τον Δεκέμβριο τον στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου προς ιδιώτες.
Όσον αφορά τέλος στην «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο εφέτος, είναι χαρακτηριστική η ειδική αναφορά χθες από τον Pierre Moscovici, ο οποίος (όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ- ΜΠΕ) έκανε λόγο για τρεις διαστάσεις: Ένα «ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που θα παρουσιαστεί από την Αθήνα για να βοηθήσει την χώρα να επιστρέψει στην διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Το «πακέτο» που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους. Και την εποπτεία μετά τον Αύγουστο, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Moscovici επ' ουδενί πρέπει να δείχνει με τέταρτο πρόγραμμα.
«Θέλουμε η χώρα να είναι μια φυσιολογική χώρα και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς από τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

www.bankingnews.rg

bankingnews.gr

BREAKING NEWS