Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Το μεγαλύτερο deal των τελευταίων 40 ετών» η συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο σε Tamar και Leviathan

«Το μεγαλύτερο deal των τελευταίων 40 ετών» η συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο σε Tamar και Leviathan
Η συμφωνία θα προετοιμάσει το δρόμο για την επαναξιολόγηση των προοπτικών των δύο χωρών, σύμφωνα με την Barclays
Ως το μεγαλύτερο deal των τελευταίων 40 ετών, από το 1979, χαρακτήρισαν τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, για το φυσικό αέριο.
Οι εταίροι των οικοπέδων φυσικού αερίου Tamar και Leviathan του Ισραήλ δήλωσαν ότι θα προμηθεύσουν την ιδιωτική αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings με περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε βάθος δεκαετίας - με το ήμισυ να προέρχεται από κάθε τομέα και τα έσοδα να μοιράζονται εξίσου.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα "ενισχύσουν την οικονομία μας και θα ενισχύσουν τους περιφερειακούς δεσμούς".
Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως τη σημαντικότερη με την Αίγυπτο από τότε που οι γείτονες υπέγραψαν την ιστορική τους ειρηνευτική συνθήκη το 1979.
Η Delek Group του Ισραήλ και η Noble Energy με έδρα το Τέξας έχουν αναλάβει και τα δύο έργα φυσικού αερίου.
"Η Αίγυπτος γίνεται πραγματικός κόμβος αερίου", δήλωσε στο Reuters ο Yossi Abu, διευθύνων σύμβουλος της Delek, θυγατρικής της Delek Drilling LP.
"Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη συμφωνία δυνητικά περισσότερων", πρόσθεσε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός πετρελαίου Tarek El Molla είπε στο ιδιωτικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι ON E ότι οι εκκρεμείς διαφωνίες θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει η συμφωνία.
Τα σχόλια του Molla αναφέρονται στην υποχρέωση της Αιγύπτου σε μια απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου του 2015, με την οποία διατάσσεται η Αίγυπτος να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε αποζημίωση μετά από μια συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου προς το Ισραήλ μέσω αγωγού που κατέρρευσε το 2012 λόγω επιθέσεων από αντάρτες στη χερσόνησο της Αιγύπτου.
"Δεν μας πειράζει να εισάγουμε αέριο από το Ισραήλ, αλλά έχουμε όρους ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο ... το πιο σημαντικό είναι η διευθέτηση της τρέχουσας διαιτησίας", δήλωσε ο Molla.
"Οι διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες θα εισάγουν φυσικό αέριο από το εξωτερικό στο πλαίσιο των δικών τους αναγκών και θα το επεξεργάζονται και θα το εξάγουν ξανά", ανέφερε Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο Gary W. Willingham, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των δραστηριοτήτων της
Η Noble Energy, η οποία σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητές της για την υπεράκτια εξερεύνηση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι τιμές βάσει των συμφωνιών συνδέονται με το δείκτη αναφοράς πετρελαίου Brent.
Ο αναλυτής της Barclays, Tavy Rosner, δήλωσε ότι η αδυναμία που παρατηρείται στα ισραηλινά μερίδια φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες οφείλεται στις αμφιβολίες των επενδυτών ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα γίνονταν ποτέ.
"Πιστεύουμε ότι η τελευταία ανακοίνωση θα προετοιμάσει το δρόμο για την επαναξιολόγηση των προοπτικών", δήλωσε.
Το οικόπεδο Leviathan, που βρίσκεται περίπου 130 μίλια δυτικά της Χάιφα, ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να παράγει μέχρι το τέλος του 2019.
Οι εξαγωγές από την Tamar, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή το 2013, αναμένεται να ξεκινήσουν με τη συμφωνία κάποια στιγμή μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και του τέλους του 2021.
Η Delek δήλωσε ότι η Dolphinus ήταν μια εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου που σχεδιάζει να προμηθεύσει μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές στην Αίγυπτο.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας αγωγός που χτίστηκε ως μέρος μιας ξεχωριστής συμφωνίας πώλησης αερίου από το Leviathan στην Ιορδανία.
Οι συμφωνίες εξαγωγής εξαρτώνται από τις κανονιστικές και κυβερνητικές εγκρίσεις στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.
Η Noble and Delek Drilling μαζί ελέγχουν το 85% του Leviathan, ενώ το υπόλοιπο κατέχει η Ratio Oil.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης