Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα και οι Έλληνες νοιώθουν τον… πόνο - Στο έλεος των αγορών

Η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα και οι Έλληνες νοιώθουν τον… πόνο - Στο έλεος των αγορών
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει πολλά προβλήματα
Στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζει να παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αναφέρεται το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η επικρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μόλις άντλησε χρήματα από την αγορά ομολόγων και η κυβέρνηση που πριν τρία χρόνια έφτασε στο χείλος του γκρεμού λέει στην ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, παρ' όλα τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο διαρκής «πόνος» για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν σε χρόνο ειρήνης.
Παρά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα, εκτός από δύο, προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος, ορισμένοι αξιωματούχοι της Αθήνας και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική «φροντίδα» ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.
«Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κομμάτι από αυτό που έχασε.
Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες έχουν οφειλές στην εφορία, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ (123 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, τα οποία αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας.



Υπό πίεση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις λόγω της επιβολής των capital controls στις τράπεζες που είναι επιβαρυμένες με 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια.
Τα stress tests που αναμένονται τους προσεχείς μήνες, θα καθορίσουν αν οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά με πλειστηριασμούς ακινήτων.
Εξάλλου, το Bloomberg αναφέρεται και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα Αυγούστου του 2018.

Ο στόχος για αποθεματικό 20 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός αποθεματικού ταμειακών ροών ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων και τους πόρους διάσωσης του ESM.
Η χώρα πούλησε αυτόν τον μήνα (Φεβρουάριο του 2018) 3 δισ. ευρώ 7ετή ομόλογα με απόδοση 3,5%.


Όσοι έχουν αμφιβολίες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο έλεος των αγορών, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της ενώ παραμένουν πάρα πολλά προβλήματα.
Στο ίδιο δημοσίευμα επικαλείται και η δήλωση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
«Το ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε αυτό βιώσιμο», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Τeneo Intelligence και πρόσθεσε «τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια να βρούμε μια κατάσταση που γίνεται δύσκολη πολύ γρήγορα».
Λίγοι Έλληνες αναμένουν να επιστρέψουν στις πιο εύκολες μέρες πριν από το 2010.
Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς, δεν μπορεί να διαρκέσει, αφότου η οικονομία μειώθηκε κατά 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης