Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Εφιαλτικό σενάριο μια νέα σύγκρουση Ισραήλ – Hezbollah

Guterres (ΟΗΕ): Εφιαλτικό σενάριο μια νέα σύγκρουση Ισραήλ – Hezbollah
Η καταστροφή στο Λίβανο θα ήταν τεράστια, είμαι βαθιά ανήσυχος υποστήριξε ο γ.γ. του ΟΗΕ
Εφιαλτικό σενάριο χαρακτήρισε μια νέα άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής Hezbollah ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση η καταστροφή στο Λίβανο θα ήταν τεράστια.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Hezbollah υποστήριξε ότι θα δράσει στρατιωτικά κατά ισραηλινών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων λόγω της διένεξης Ισραήλ – Λιβάνου για τα υπεράκτια ενεργειακά κοιτάσματα.
Αν και το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενδείξεις από μέρους τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και της Hezbollah πως γίνονται προσπάθειες αποτροπής αυτού του κινδύνου, «ενίοτε μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μια σύγκρουση αυτού του είδους».
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο κλιμακώσεων που είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε όλη την περιοχή.
Θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης εάν ξεσπούσε άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah (...).
Η καταστροφή στον Λίβανο θα ήταν τεράστια, κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο Guterres.
Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών τόσο λόγω του τείχους που ανεγείρει το Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο όσο και της απόφασης της κυβέρνησης του Λιβάνου – στην οποία μετέχει και η Hezbollah – να αρχίσει εξερεύνηση για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές.
Την ίδια στιγμή ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυνητική «ισραηλινή επίθεση» όποιο κι αν είναι το κόστος.
«Διαβεβαιώνω ξανά ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε παραβίαση από τον ισραηλινό εχθρό της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του ιερού κι απαραβίαστου δικαιώματός του να εκμεταλλευθεί όλους τους οικονομικούς του πόρους», τόνισε επικεφαλής των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης