Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχος Κομισιόν: Δεν είναι η ώρα να συζητηθεί για την Ελλάδα η μετά το μνημόνιο εποχή

Αξιωματούχος Κομισιόν: Δεν είναι η ώρα να συζητηθεί για την Ελλάδα η μετά το μνημόνιο εποχή
Συζήτηση για το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα και οι εταίροι μετά το τέλος του προγράμματος
Συζήτηση για το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα και οι εταίροι μετά το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv.
«Δεν επιθυμούμε να προβούμε σε εικασίες ή να διατυπώσουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή, οι ακριβείς λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας υποστήριξης μετά το πρόγραμμα και το κατάλληλο καθεστώς επιτήρησης θα συζητηθούν στην πορεία, όπως προβλέπεται στο δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και οι περαιτέρω ενέργειες για τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα λάβουν χώρα ενόψει των προσεχών μηνών.
«Προς το παρόν όλοι οι εταίροι εργάζονται, για να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το καλοκαίρι», σημείωσε.
Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής έρχονται ως απάντηση στην επιμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το ότι η Ελλάδα πρέπει να εισαχθεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος της διάσωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και αντ’ αυτού επιθυμεί ένα «διάλειμμα» από τους δανειστές.
Αναφέρει, επίσης, ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι απαραίτητη, καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία «cash-buffer», δήλωσε η κυβέρνηση.
«Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 13 Φεβρουαρίου.
«Θα ήταν ανόητο να έχουμε δύο buffer, κανένα σοβαρό πρόσωπο δεν θα πρότεινε και τα δύο», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ήταν «νωρίς» για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ζητήσει 3-4 ιδιωτικοποιήσεις αντί για δυναμική είσοδο στις αγορές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Η παραδοχή του δεν επιβεβαιώθηκε», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.
Οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα, που διορίστηκε από την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι καλές.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Στουρνάρας συχνά διαφωνούν για τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας και οι κυβερνώντες πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του, χαλάνε το θετικό κλίμα στην οικονομία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης