Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ο Trump δεν πιστεύει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για να συνάψουν συμφωνία ειρήνης

BBC: Ο Trump δεν πιστεύει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για να συνάψουν συμφωνία ειρήνης
"Αγκάθι" για την ειρηνευτική διαδικασία αποτελούν και οι 140 οικισμοί στα κατεχόμενα, όπου ζουν περίπου 600 χιλιάδες Ισραηλινοί
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, υποστήριξε ότι οι οικισμοί των Ισραηλινών στα κατεχόμενα περιπλέκουν την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και ζήτησε να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για το συγκεκριμένο θέμα, όπως μεταδίδει το BBC.
Δήλωσε επίσης σε μία ισραηλινή εφημερίδα ότι δεν πιστεύει πως οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι για να συνάψουν συμφωνία ειρήνης.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε εξοργίσει τους Παλαιστίνιους τον Δεκέμβριο του 2017, όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Απείλησε επίσης να αποσύρει τη βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους αν οι τελευταίοι δεν συμφωνούσαν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ερωτηθείς από τον αρχισυντάκτη της ισραηλινής εφημερίδας για το πότε οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν το ειρηνευτικό τους πλάνο, ο Trump απάντησε ότι "θα δούμε τι θα γίνει, αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι δεν είναι έτοιμοι για να κάνουν ειρήνη, αλλά και για το Ισραήλ δεν είμαι βέβαιος, ωστόσο, το συμφέρον είναι να επιτευχθεί ειρήνη και για αυτό θα περιμένουμε".
Ερωτηθείς αν οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα θα είναι μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου, είπε ότι "οι οικισμοί ήταν πάντα κάτι που περιέπλεκε την επίτευξη ειρήνης, οπότε το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό σε αυτό το θέμα".
Πάνω από 600 χιλιάδες Ισραηλινοί ζουν σε 140 οικισμούς που χτίστηκαν από το 1967 και την κατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.
Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι διεθνώς, αλλά το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό.
Ο Trump είπε επίσης ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ήταν το σημείο αναφοράς του στην πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος και με αυτό που έκανε και ήταν σημαντικό για πολύ κόσμο, εκπλήρωσε μία δέσμευσή του.
Το Ισραήλ θεωρεί όλη την πόλη πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas δεν δέχεται πλέον τις ΗΠΑ στον ρόλο του διαμεσολαβητή, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Τον προηγούμενο μήνα ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν δόθηκε η μισή δόση από μία αμερικάνικη υπηρεσία που στηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Η Ουάσινγκτον είπε ότι θα δώσει 60 εκ. δολ. στην Υπηρεσία Ανακούφισης και Εργασίας του ΟΗΕ, αλλά τα υπόλοια 65 εκ. δολ. θα τα αποδεσμεύσει μόλις η υπηρεσία κάνει μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης