Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού εντός ΕΕ στις online αγορές είναι καταστροφική

Η κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού εντός ΕΕ στις online αγορές είναι καταστροφική
Καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού στις online αγορές
Καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού στις online αγορές, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ESBA), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv.
«Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα θεσμικά όργανα ότι, αν και η πρακτική αυτή μπορεί να είναι διαχειρίσιμη για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και βολική για τους καταναλωτές, είναι επιζήμια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν τώρα να συναλλάσονται με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμη και αν δεν το επιθυμούν για πολύ βασικούς λόγους».
Η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Τρίτη, απαιτεί από τους ιστότοπους να πουλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία διαμένει ο αγοραστής.
«Τώρα που η ζημιά έχει γίνει, καλούμε τα θεσμικά όργανα να κάνουν όλες τις τρέχουσες αι συναφείς πολιτικές, όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε η ESBA.
Η απόφαση του Κοινοβουλίου δε θα επηρεάσει την αγορά υπηρεσιών, όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων και κρατήσεις ξενοδοχείων, αλλά προϊόντα όπως ρούχα ή συσκευές. Ωστόσο, το κείμενο δεν δεσμεύει τους ιστότοπους να παραδίδουν τα προϊόντα τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Τα ημίμετρα, όπως το «πρέπει να πουλήσεις αλλά δεν χρειάζεται να παραδώσεις», είναι σαφές ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις.
Τα θεσμικά όργανα ισχυρίζονται ότι θα αντιμετωπίσουν τα εμπόδια αυτά στο εγγύς μέλλον, αλλά για μερικά από τα μέλη μας θα είναι ήδη πολύ αργά» αναφέρει η ESBA.
Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία στην ΕΕ, ενώ οι online αγορές αυξάνονται κατά 20% ετησίως.
Ωστόσο, η ESBA υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα, δεν θα επωφεληθεί ουσιαστικά η αγορά των μικρομεσαίων επιχειήσεων.
«Πολλοί μικροί έμποροι ξεκινούν διαδικτυακά από την τοπική πώληση και επεκτείνονται αργά, καθώς η εμπειρία, η γνώση και ο κύκλος εργασιών τους αυξάνονται, ώστε να μπορούν να αντέξουν το κόστος».
Ο Andrus Ansip, Επίτροπος για την ψηφιακή ενιαία αγορά σημείωσε ότι η κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού είναι «ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός.
Ευελπιστώ ότι σε δύο χρόνια θα μπορούμε να επεκτείνουμε το εύρος αυτών των λύσεων στις online υπηρεσίες, όπως τα βιντεοπαιχνίδια, τη μουσική και τα ηλεκτρονικά βιβλία».
Παρ’ όλα αυτά, η ESBA θεωρεί ότι στην επόμενη αναθεώρηση του κειμένου το 2020, το Κοινοβούλιο θα έρθει αντιμέτωπο με τα λάθη που μόλις έκανε.
«Προβλέπουμε μια γενική αναθεώρηση του geo-blocking στο κοντινό μέλλον, μόλις τα λάθη γίνουν εμφανή στην πράξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης