Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο VIX κατορθώνει να «ταράξει» επενδυτές και αναλυτές – «Έκρηξη» συναλλαγών

Πώς ο VIX κατορθώνει να «ταράξει» επενδυτές και αναλυτές – «Έκρηξη» συναλλαγών
Εντυπωσιακοί οι όγκοι συναλλαγών για τα options του VIX που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. συμβόλαια ημερησίως
Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι αναλυτές έθεταν το ερώτημα γιατί ο δείκτης μεταβλητότητας ή «φόβου» VIX παρέμενε «κολλημένος» κοντά στο επίπεδο των 10 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ανά την υφήλιο οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονταν ενώ υπήρχαν ακόμη και ειδήσεις που έκαναν λόγο για έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ή Ευρώπης.
Τελικώς ο δείκτης VIX αποφάσισε να διαψεύσει τους πάντες και εκεί που οι αγορές ζούσαν την απόλυτη ηρεμία, ήρθε να τις… τινάξει στον αέρα.



Μετά από το ράλι του VIX και την απώλεια σχεδόν τρισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών διεθνώς, οι επενδυτές τρέχουν να προστατευθούν, αγοράζοντας προϊόντα που μπορεί να τους προσφέρουν έναν… ήρεμο ύπνο, εάν οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ως τρενάκι του τρόμου.
Το πρώτο «προϊόν» που αγοράζουν είναι αυτό «προστασίας» (hedging) έναντι περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη S&P 500, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, με δεδομένη την ύπαρξη σε αυτών κορυφαίων εταιρειών από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.



Οι τιμές για τριμηνιαία προϊόντα προστασίας από μία περαιτέρω πτώση του S&P 500 έχουν ανακάμψει, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες βρίσκονταν σε χαμηλό τεσσάρων ετών.
Ο δείκτης της Bank of America Merrill Lynch ο οποίος «μετρά» τη ζήτηση για προϊόντα προστασίας από την έντονη μεταβλητότητα σε μετοχές και νομίσματα έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από την εποχή που ανακοινώθηκε το Brexit.



Την ίδια ώρα ο όγκος συναλλαγών στα παράγωγα του CBOE VIX εκτινάσσεται, με 4,3 εκατ. options να αλλάζουν χέρια στις 2 Φεβρουαρίου 2018 και από τότε έως και σήμερα ο όγκος παραμένει κοντά στα 2,5 εκατ. συμβόλαια σε ημερήσια βάση.
Παράλληλα τα παράγωγα hedging μηνιαίας εκπλήρωσης, τα οποία «λήγουν» τον επόμενο μήνα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2008, εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα τριμηνιαία.



Πέραν του σφυροκοπήματος των μετοχών, ένα άλλο κομμάτι των αγορών που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα είναι τα παράγωγα τα οποία επενδύουν στην μεταβλητότητα (ETPs), με τους επενδυτές να τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο, καθώς βλέπουν τα κεφάλαιά τους να εξανεμίζονται.



Όσο για τους αναλυτές οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν… άναυδοι μπροστά στη βίαιη διόρθωση των αγορών, με κάποιους, πάντως, να την χαρακτηρίζουν ως φυσιολογική με δεδομένο ότι η άνοδος… δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης