Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 5,3 δισ. ευρώ για έργα εκτός της ΕΕ – Τα 3,7 δισ. για την μεταναστευτική κρίση

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 5,3 δισ. ευρώ για έργα εκτός της ΕΕ – Τα 3,7 δισ. για την μεταναστευτική κρίση
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νομοθεσία που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δανείσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ για έργα εκτός της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νομοθεσία που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δανείσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ για έργα εκτός της ΕΕ, ενώ τα 3,7 δισεκατομμύρια αυτού του ποσού θα διατεθούν για έργα που αφορούν θέματα μετανάστευσης.
Άλλες αλλαγές:
• η εντολή της ΕΤΕπ να δανείσει σε τρίτες χώρες αποκτά έναν τέταρτο στόχο "υψηλού επιπέδου" για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης,
• οι διατάξεις για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροαποφυγής και η φοροδιαφυγή ενισχύονται και
• ο στόχος δανεισμού της ΕΤΕπ για τον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος έχει επεκταθεί
Ο εισηγητής Eider Gardiazabal Rubial (S & D, ES) δήλωσε:
"Με την ψηφοφορία αυτή, θα βελτιώσουμε τη δράση της ΕΕ στο εξωτερικό μέσω της ΕΤΕπ, αυξάνοντας την επενδυτική μας ικανότητα στα 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020 με ιδιαίτερη προσπάθεια στις μεσογειακές χώρες και στα Βαλκάνια.
Διασφαλίσαμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται μέσω αυτού του προγράμματος συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και ως εκ τούτου, στην εξάλειψη των πρωταρχικών αιτίων της μετανάστευσης.
Επιπλέον, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουμε αυξήσει το μερίδιο των επενδύσεων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος από 25% σε 35%.
Έχουμε επίσης εισαγάγει πολύ πιο περιοριστική νομοθεσία για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Για το σκοπό αυτό, η ΕΤΕπ πρέπει να υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης ανά χώρα και ενός καταλόγου με τους μεσάζοντες με τους οποίους συνεργάζεται".

Πως λειτουργεί
Η ΕΕ παρέχει εγγύηση του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με μέγιστο ανώτατο όριο 30 δισ. ευρώ (27 δισ. Ευρώ συν 3 δισ. ευρώ σε αποθεματικό) για "εξωτερικές" ενέργειες για την περίοδο 2014-2020.
Οι νέοι κανόνες θα αποδεσμεύσουν τα 3 δισ. ευρώ που διατηρούνται στο αποθεματικό. Από αυτό, μέχρι 1,4 δισ. ευρώ προορίζονται για έργα του δημόσιου τομέα που αντιμετωπίζουν τα βασικά αίτια της μετανάστευσης.
Επιπλέον, 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο αυτή παρέχονται για δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, για έργα που συνδέονται με τη μετανάστευση, τα οποία, για παράδειγμα, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και βελτιώνουν τόσο το καθημερινό περιβάλλον όσο και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αυξάνοντας το ανώτατο όριο στα 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα σχέδια εκτός της ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνολικού δανεισμού της ΕΤΕπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης