Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Είναι πραγματικά τόσο ευάλωτα τα γερμανικά «Leopard 2Α4»; (video)

Είναι πραγματικά τόσο ευάλωτα τα γερμανικά «Leopard 2Α4»; (video)
Πόσο κινδυνεύουν τα ελληνικά άρματα του αντίστοιχου τύπου;
Την τελευταία εβδομάδα, οι Κούρδοι μαχητές κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης “Leopard 2A4” του τουρκικού στρατού, κατά την εξέλιξη της επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον των Κουρδων μαχητών στη Συρία,  με ένα αντιαρματικό πύραυλο σοβιετικής κατασκευής "Fagot"σύμφωνα με πληροφορίες. Πώς, όμως, το θεωρητικά προβαλλόμενο ως “άτρωτο” γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2A4 εβλήθη τόσο καίρια;
Ξένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν την ευάλωτη αποθήκη πυρομαχικών ως το πιο αδύναμο σημείο των Leopard 2A4. “Αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι τα πολυδιαφημισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 έχουν ένα θανατηφόρο ελάττωμα, καθώς τα περισσότερα πυρομαχικά τους αποθηκεύονται στο εμπρόσθιο αριστερό τμήμα του πύργου, που προστατεύεται από αδύναμη θωράκιση και στις δύο πλευρές”, έγραψαν οι ειδικοί του ρωσικού κέντρου Στρατηγικών και Τεχνολογικών Αναλύσεων, αφότου παρακολουθήσαν το video με την καταστροφή του Leopard 2A4, που δημοσιεύθηκε από τους Κούρδους μαχητές.

© AFP 2018/ OZAN KOSE
Πρόσθεσαν ότι οι παλαιότερες περιπτώσεις αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που καταστράφηκαν όταν ο τουρκικός στρατός πολεμούσε τις δυνάμεις του Daesh στην Al Bamb της Συρίας τον Δεκέμβριο του 2016, ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης των πυρομαχικών.
Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Leopard 2A4, κοντά στην Afrin, καταστράφηκε προφανώς από έναν αντιαρματικό πύραυλο “Fagot”, που αναπτύχθηκε από την Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, περίπου μία δεκαετία πριν εμφανιστεί το πρώτο Leopard 2.

Αποτέλεσμα εικόνας για greek army fagot
Οι “Fagot” ειναι ακόμη και σήμερα σε χρήση σε παραπάνω από 30 στρατούς σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτούς και στον Ελληνικό Στρατό στις αντιαρματικές διμοιρίες του πεζικού και των ειδικών δυνάμεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για greek leopard 2a4
Το όλο θέμα αξίζει προβληματισμού και από τη Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακσμέων του Ελληνικού Στρατού, αφού διαθέτει περίπου 183 άρματα αυτού του τύπου, ίσως το πολυπληθέστερο του ελληνικού αραμτικού οπλοστασίου.

Με στοιχεία από το “SputnikNews.Com”

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης