Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισχυρή εντολή στον Αναστασιάδη να συνεχίσει την οικονομική του πολιτική στην Κύπρο

DBRS: Ισχυρή εντολή στον Αναστασιάδη να συνεχίσει την οικονομική του πολιτική στην Κύπρο
Το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αναφέρει η DBRS
Συνέχιση της πολιτικής που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, αναμένει η DBRS στην Κύπρο, με αφορμή την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας.
Ειδικότερα, η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη από το κόμμα της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, έδωσε στον ίδιο μια ισχυρή εντολή για δεύτερη συνεχή θητεία.
Αν και κάτω από το 57,5% των ψήφων που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του 2013, το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει ακόμη μια σταθερή εντολή για τη δεύτερη θητεία του.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία ήταν 74%.
Η ανάκαμψη της οικονομίας κατά την πρώτη του θητεία φαίνεται ότι οδήγησε στην επανεκλογή του, αντίθετα από το ΑΚΕΛ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται υπεύθυνο για τις ανισορροπίες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του που οδήγησε στην κρίση το 2013.
Το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αναφέρει η DBRS.
Με την εγκαθίδρυση των προεδρικών εκλογών, η εστίαση επιστρέφει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και το υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και με τη διατήρηση προοπτικών υγιούς ανάπτυξης και δημόσιων οικονομικών.
Η επανάληψη των συνομιλιών επανένωσης είναι επίσης πιθανό να τεθεί στο προσκήνιο, καθώς η επανένωση της Κύπρου ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Φαινόταν να έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον πρώτο κύκλο των εκλογών, με τους Αναστασιάδη και Μάλα να εμφανίζονται υπέρ των συνομιλιών επανένωσης, σε αντίθεση με τον Παπαδόπουλο.



Η DBRS θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με την κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών.
Επίσης, ο οίκος βλέπει ευνοϊκά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έθεσαν την Κύπρο σε καλύτερη θέση.
Οι περισσότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος προσαρμογής ΕΕ / ΔΝΤ που έληξε τον Μάρτιο του 2016.
Ενώ το πρόγραμμα επέτρεψε στην Κύπρο να εδραιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα, τα μέτρα συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση των εγχώριων θεσμών.
Δημιουργήθηκε ένα Δημοσιονομικό Συμβούλιο με καθήκον την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών και ενισχύθηκε η τραπεζική εποπτεία.
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση παρέμεινε αποφασισμένη να διατηρήσει μια υγιή δημοσιονομική θέση και να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι μεταρρυθμίσεις στις τοπικές κυβερνήσεις, το δικαστικό σύστημα και οι ταχείες διαδικασίες ιδιωτικών επενδύσεων.
Το νομικό πλαίσιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας CYTA βρίσκεται επίσης στη Βουλή.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην άρση των εμποδίων για μελλοντικά επενδυτικά σχέδια.
Αυτές οι βελτιώσεις θα υποστηρίξουν την ικανότητα της Κύπρου να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αφερεγγυότητας και αποκλεισμού.
Αυτό θα υποστήριζε τις προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων και είναι πιθανό να ανακύψουν κι άλλα προβλήματα.
Επιπλέον, η ολοκλήρωση των πρόσθετων ιδιωτικοποιήσεων είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση.
Αν όμως ολοκληρωθεί, οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Η τάση των αξιολογήσεων παραμένει θετική

Τον Δεκέμβριο του 2017, η DBRS άλλαξε την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στο ΒΒ , με το outlook να αναβαθμίζεται από σταθερό σε θετικό.
Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι οι σταθερές δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου είναι πιθανό να διατηρηθούν, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Η μελλοντική ανάπτυξη προβλέπεται τώρα να υπερβεί το 3% τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Παρομοίως, η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2017 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 1,0% του ΑΕΠ από προηγούμενη πρόβλεψη μόλις 0,2%.
Είναι σημαντικό ότι τώρα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Λόγω αυτών των ισχυρότερων επιδόσεων, ο δείκτης του δημόσιου χρέους εκτιμάται ότι μειώθηκε κάτω από το 100% το 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2017.
Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (NPL) συνεχίζουν να μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης