Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πανικός με τον δείκτη φόβου VIX οδηγεί σε κατάρρευση το ETF XIV του VIX – Ζημίες για Nomura, Credit Suisse

Ο πανικός με τον δείκτη φόβου VIX οδηγεί σε κατάρρευση το ETF XIV του VIX – Ζημίες για Nomura, Credit Suisse
Η Credit Suisse στο επίκεντρο λόγω XIV καταγράφει σημαντικές απώλειες
Ο πανικός που προκλήθηκε στην Wall Street με το κραχ στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες είχε και μια άλλη σημαντική παρενέργεια, ουσιαστικά να προκληθεί χάος με τον δείκτη φόβου VIX.
Ο δείκτης φόβου όπως ονομάζεται ο VIX ή μεταβλητότητας όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και το ρίσκο της αγοράς.
Ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε σημειώνοντας άνοδος 115% στις 37,32 μονάδες ή 3η μεγαλύτερη βίαιη αύξηση στην ιστορία του.
Όμως ο πανικός που προκλήθηκε με τον δείκτη VIX καθώς δραματικά αυξήθηκε ο φόβος στις αγορές είχε ως συνέπεια οι επενδυτές να διακόψουν τις συναλλαγές με το XIV δηλαδή το ETF του VIX καθώς σημείωσε δραματική πτώση 90%.
Το τρομακτικό ήταν η ταχύτητα με την οποία η αγορά κατέρρευσε αναφέρει η BB & T Wealth Management, που διαχειρίζεται 17 δισεκ. δολάρια.
Το XIV είναι το Short VIX ETF κατέρρευσε με δραματικές απώλειες 90% στα 10 δολάρια.
Η κατάρρευση αυτή θα οδηγήσει στην διακοπή του συγκεκριμένου προϊόντος του ETF VIX καθώς υπάρχει ρήτρα που αναφέρει ότι εάν οι ημερήσιες απώλειες ξεπεράσουν το 80% αυτομάτως σταματάει την διαπραγμάτευση, αποπληρώνεται ότι μπορεί να αποπληρωθεί και παύει οριστικά.
Η Fasanara Capital είχε αναφέρει ότι το 2012, για παράδειγμα, η τιμή της TVIX ETN μειώθηκε κατά 60% σε δύο ημέρες, παρά τις σχετικά καλές συνθήκες συναλλαγών.
Ο συντονιστής του συγκεκριμένου ETF ανέστειλε προσωρινά λόγω "εσωτερικών ορίων διαπραγμάτευσης".
Για παράδειγμα, στο XIV ETF το σημείο τερματισμού ενεργοποιείται εάν η ημερήσια πτώση του ποσοστού υπερβαίνει το 80%.


Η Nomura ανακοινώνει την πρόωρη εξόφληση του VIX ETN

Ενώ περιμένουμε νέα σχετικά με το εάν η Credit Suisse θα καταγγείλει (ή εάν δεν τερματίσει) το XIV ETN μετά από την κατάρρευση κατά 90%, ορισμένοι άλλοι διαπραγματευτές ETF / ETN αρχίζουν να τερματίζουν τις προσφορές που συνδέονται με το VIX.
Η Nomura Europe Finance δήλωσε ότι οι συναλλαγές στον S&P 500 VIX και όλες οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές πράξεις θα εξαργυρωθούν, αφού ενεργοποιηθεί μια προϋπόθεση για την πρόωρη εξόφληση λόγω των ακραίων κινήσεων του υποκείμενου δείκτη.
Ο υποκείμενος δείκτης για το ETN είναι ο δείκτης S & P500 VIX
Η Nomura ουσιαστικά ενεργοποιεί την ρήτρα πρόωρης εξόφλησης (συμπεριλαμβανόμενης της τιμής κλεισίματος) στην αμερικανική αγορά του "S & P 500 VIX Short-Term Futures Inverse Daily Index" (εφεξής "δείκτης"), ο οποίος αποτελεί το δείκτη του ETN.

Η Credit Suisse στο επίκεντρο λόγω XIV καταγράφει σημαντικές απώλειες

H ελβετική τράπεζα Credit Suisse εκτός από το γεγονός ότι είναι ο δημιουργός του περίφημου XIV ETN - ο οποίος ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο πιο δημοφιλής τρόπος επενδύσεων στην βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα για τους μικροεπενδυτές, είναι επίσης και ο μεγαλύτερος κάτοχός αυτού του παραγώγου.
Η κατάρρευση του VIX ETN φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την
Credit Suisse, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημόσιες καταθέσεις, η ελβετική τράπεζα κατείχε 4,79 εκατομμύρια μονάδες ή πάνω από 550 εκατομμύρια δολάρια στην XIV.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης