Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η Amazon σε συμβιβασμό για φορολογικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ

Γαλλία: Η Amazon σε συμβιβασμό για φορολογικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ
Σε διευθέτηση μίας μακρόχρονης διαμάχης με τις γαλλικές φορολογικές αρχές προχώρησε η Amazon
Σε διευθέτηση μίας μακρόχρονης διαμάχης με τις γαλλικές φορολογικές αρχές προχώρησε η Amazon, σύμφωνα με την οποία η γαλλική κυβέρνηση αξιώνει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η online εταιρία λιανικού εμπορίου τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018.
Ούτε η Amazon ούτε οι γαλλικές αρχές αποκάλυψαν το ποσό του συμβιβασμού.
Η Amazon αναγνώρισε για πρώτη φορά το 2012 ότι η γαλλική κυβέρνηση επιδίωξε επιστροφή φόρων, τόκων και ποινών για τις χρήσεις 2006 έως 2010, σε σχέση με την "κατανομή εισοδήματος μεταξύ αλλοδαπών δικαιοδοσιών".
"Έχουμε φθάσει σε μια συνολική συμφωνία διευθέτησης με τις γαλλικές αρχές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Amazon Γαλλίας.
Η Amazon έχει επικριθεί στο παρελθόν για το μειωμένο συντελεστή φόρου στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διοχετεύοντας τις πωλήσεις μέσω του Λουξεμβούργου, το οποίο προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις σε ξένες εταιρείες που έχουν έδρα εκεί.
Έχει δημιουργήσει υποκατάστημα στη Γαλλία το 2015 και από τότε πραγματοποίει τις πωλήσεις λιανικής πώλησης, τις χρεώσεις και τα κέρδη εκεί.
Η γαλλική κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα για τη διαπραγμάτευση των διακανονισμών για υποθέσεις φορολογικού χαρακτήρα, αφού έχασε μία δικαστική υπόθεση εναντίον της Google τον Ιούλιο 2017.
Ένα γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε επιστροφή φόρων που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές, καθώς η εταιρεία δεν είχε επαρκή φορολογητέα παρουσία στη Γαλλία.
Έκτοτε, η γαλλική κυβέρνηση έχει πιέσει σκληρά σε επίπεδο ΕΕ, για νέους κανόνες φορολόγησης των ηλεκτρονικών εταιρειών με βάση τα έσοδά τους και όχι μόνο για τα κέρδη τους.
Τέτοιες εταιρείες φορολογούνται συχνά σε κέρδη που καταγράφονται από θυγατρικές σε χώρες με χαμηλό φόρο όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους προέρχεται από άλλες χώρες της ΕΕ.
Ξεχωριστά, οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ δήλωσαν στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβριο 2017, ότι θα απαιτήσουν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ σε επιστροφή φόρων από την Amazon, κατηγορώντας τη χώρα ότι παράσχει παράνομα φορολογικά οφέλη.
Το Λουξεμβούργο αμφισβήτησε νομικά την απαίτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης