Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα για τον Ιανουάριο 2018 - Στις 58,8 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα για τον Ιανουάριο 2018 - Στις 58,8 μονάδες ο PMI
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τους ισχυρότερους ρυθμούς από τα τέλη του 2000
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/2) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα τέλη του 2000.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,8 μονάδες, έναντι 58,1 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος να διαμορφωθεί στις 58,6 μονάδες.
Παράλληλα, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε για 55ο συνεχόμενο μήνα, με τον μεταποιητικό κλάδο να υπερβααίνει την ανάπτυξη που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών, παραμένοντας καθοριστικός «μοχλός» για την ανάπτυξη στην ενιαία νομισματική ένωση.
Ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών, την ίδια στιγμή που ο κλάδος υπηρεσιών αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2007, και συγκεκριμένα στις 58 μονάδες.
Η παραγωγή ενισχύθηκε με σταθερούς ρυθμούς σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας, καθώς ο PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 59,6 μονάδες.
Η Γερμανία και η Ιταλία σκαρφάλωσαν σε πολυετή υψηλά επίπεδα, με τους δείκτες PMI να διαμορφώνονται αμφότεροι στις 59 μονάδες, ενώ στα ίδια επίπεδα βρέθηκε και ο δείκτης στην Ιρλανδία, σημειώνοντας ωστόσο ελαφρά επιβράδυνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, η άνοδος της παραγωγής στην Ευρωζώνη οδήγησε στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, επιστρέφοντας σε υψηλά 17 ετών, ενώ η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε αυξημένη, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλά οκτώ μηνών.
«Η έρευνα καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη ξεκίνησε το 2018 με μία πολύ ισχυρή δυναμική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «εάν αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί εξακολουθήσουν να σημειώνονται στους επόμενους μήνες, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης θα εμφανιστούν περισσότερο αισιόδοξοι».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης