Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αναστασιάδης και Μαλάς διεκδικούν την προεδρία της Κύπρου σήμερα στον β΄γύρο των εκλογών

Reuters: Αναστασιάδης και Μαλάς διεκδικούν την προεδρία της Κύπρου σήμερα στον β΄γύρο των εκλογών
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 ώρα Ελλάδας
Οι Ελληνοκύπριοι προσέρχονται πάλι στις κάλπες σήμερα Κυριακή 4/2 στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να επιλέξουν μεταξύ ενός κεντροδεξιού υποψήφιου που δεσμεύεται να ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων για το τέλος της διχοτόμησης του νησιού και ενός αριστερού που τον κατηγορεί ότι έχει σπαταλήσει όλες τις ευκαιρίες για μία συμφωνία, μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του 71χρονου Νίκου Αναστασιάδη και του υποψήφιου Σταύρου Μαλά, που στηρίζει η αριστερά.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα exit poll αναμένονται στις 18:00, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά περίπου δύο ώρες μετά τη λήξη της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο ο Αναστασιάδης είχε συγκεντρώσει 35,51% και ο Μαλάς 30,24%, ενώ η αποχή ήταν 28%.
Η Κύπρος διχοτομήθηκε μετά την τούρκικη εισβολή το 1974, ύστερα από ένα σύντομο πραξικόπημα στην Ελλάδα, με τους Ελληνοκύπριους να ζουν πλέον στο νότιο μέρος του νησιού και τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επανένωση του νησιού κατέρρευσαν το 2017, εξαιτίας του ρόλου που θα είχε η Τουρκία στην επόμενη μέρα της Κύπρου.
Ο Αναστασιάδης δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό, γιατί ήταν πολύ συναινετικός, αλλά και επειδή έκανε λάθη, όπως ισχυρίζεται ο Μαλάς, χάνοντας έτσι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες επίλυσης του ζητήματος.
Ο Αναστασιάδης αρνείται και τις δύο κατηγορίες που του προσάπτονται.
Οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο (28/1) δεν έχουν δώσει γραμμή για σήμερα στους ψηφοφόρους τους.
"Ο νέος πρόεδρος θα έχει μία απευθείας εντολή από τον λαό" έγραψε η φιλελεύθερη κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail, σηματοδοτώντας το τέλος μίας εποχής που οι ψηφοφόροι χειραγωγούνταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης