Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στη Ρωσία, αναπτύσσουν τις αμυντικές πυρηνικές τους δυνατότητες

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στη Ρωσία, αναπτύσσουν τις αμυντικές πυρηνικές τους δυνατότητες
ΗΠΑ: Η στρατηγική μας θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία κατανοεί ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, όσο περιορισμένη κι αν είναι, είναι απαράδεκτη
Ανησυχώντας για τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας που αυξάνονται, οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.
Είναι η τελευταία κίνηση του προέδρου Donald Trump για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θέλει βελτιωμένες σχέσεις με τη Μόσχα για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα.
Η εστίαση στη Ρωσία, ευθυγραμμίζεται με την μετατόπιση των προτεραιοτήτων του Πενταγώνου από την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών, "στην επιβολή εξουσίας" στη Μόσχα και στο Πεκίνο.
"Η στρατηγική μας θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία κατανοεί ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, όσο περιορισμένη κι αν είναι, είναι απαράδεκτη", ανέφερε το έγγραφο, γνωστό ως Επισκόπηση πυρηνικής στάσης.
Το σκεπτικό, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είναι ότι η Ρωσία σήμερα αντιλαμβάνεται ότι η πυρηνική στάση και οι δυνατότητες των ΗΠΑ είναι ανεπαρκείς.
Με την επέκταση της δικής τους πυρηνικής ικανότητας χαμηλής απόδοσης, οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση πυρηνικών όπλων, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Τα πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης, ενώ εξακολουθούν να είναι καταστροφικά, έχουν ισχύ μικρότερη από 20 χιλιοτόνους.
Η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα είχε περίπου την ίδια εκρηκτική ισχύ.
Το επιχείρημα για αυτά τα όπλα είναι ότι οι μεγαλύτερες πυρηνικές βόμβες, είναι τόσο καταστροφικές που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ και δεν λειτουργούν ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.
Με λιγότερη ισχύ, η επιλογή βόμβας χαμηλής απόδοσης θα ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί, κάτι που θα χρησίμευε ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.
Το έγγραφο του Πενταγώνου, το οποίο ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προηγούμενη ανασκόπηση του 2010, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα τροποποιήσουν ένα μικρό αριθμό κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται με υποβρύχιο εξοπλισμό, με επιλογές χαμηλής απόδοσης.
Μακροπρόθεσμα, ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει επίσης ένα νέο πυρηνικό θαλάσσιο σύστημα πυραύλων.
Ο πύραυλος μπορεί να έχει τη λιγότερο ισχυρή επιλογή, αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση και θα χρειαστεί έως και μια δεκαετία για να αναπτυχθεί, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ο Greg Weaver, αναπληρωτής διευθυντής στρατηγικών δραστηριοτήτων στο Πεντάγωνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να περιορίσουν την ανάπτυξη του πυραύλου, εάν η Ρωσία «αποκαταστήσει την ανισορροπία των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».
Ο Weaver δήλωσε ότι το πιο δύσκολο έργο για όσους εργάζονται στην αναθεώρηση, είναι να αντιμετωπίσει το χάσμα μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης