Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος Φεβρουαρίου η δόση 5,7 δισ. μέσα Μαρτίου οι δανειστές στην Αθήνα για 4η αξιολόγηση

Τέλος Φεβρουαρίου η δόση 5,7 δισ. μέσα Μαρτίου οι δανειστές στην Αθήνα για 4η αξιολόγηση
Στο «μικροσκόπιο» του EWG η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Στην έκδοση των τελευταίων Υπουργικών αποφάσεων  που αποτελούν εκκρεμότητες από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για την δόση των 6,7 δισ. ευρώ από το EuroWorkingGroup -EWG που συνεδριάζει αυτήν την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.  
Βέβαια, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί από το EWGστην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς θεωρείται μείζον ζήτημα αφού είναι συνδεδεμένοι με το θέμα της μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες θα ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίου ενώ από 1ης Μαΐου θα βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα και για χρέη προς το Δημόσιο.
Οδηγίες σχετικές για τον τρόπο διενέργειας εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ ακολουθώντας την σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή.
Στην καρέκλα του επικεφαλής του EWG θα καθίσει την Πέμπτη ο Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Τόμας Βίζερ.
Ως στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Φάιλμπριφ γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα και επομένως δεν τίθεται θέμα προσαρμογής.
Εφόσον κλείσουν και τα τελευταία αυτά προαπαιτούμενα θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης από τον ESM προς το τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.
Όπως είναι ήδη γνωστό από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η Αθήνα θα λάβει τώρα ένα ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ και την Άνοιξη υπό όρους το υπόλοιπο 1 δισ. που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους.
Μετά την πίστωση των 5,7 δισ. θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν περί τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα για να εξετάσουν και να συζητήσουν από κοντά με την ελληνική πλευρά τα σημεία όπου οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμα αλλά και για να περάσουν από το μικροσκόπιο το περίγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα δηλαδή που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα διακοπούν για το Πάσχα και θα συνεχιστούν αμέσως μετά με το ΔΝΤ να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτές εφόσον «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξυπακούεται ότι όλο αυτό το διάστημα θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες και ανταλλαγές στοιχείων μέσω email για να τρέξει η 4η αξιολόγηση η οποία συνολικά περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

Αυτά  μεταξύ άλλων είναι:

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων ενώ η έκθεση συμμόρφωσης κάνει λόγο για 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία.
Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την  περίοδο 2019- 2022.      

- Αφορολόγητο: Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

- Ανεξάρτητες Αρχές: Μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητα τους.  
Έχουν βάλει ήδη στο «μάτι» τις 23 από τις 31 Ανεξάρτητες Αρχές που αριθμεί η χώρα ενώ έχουν ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τη νέα «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» που συστήνεται και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.
Τον συντονισμό της νέας διεύθυνσης θα έχουν οι Οικονομικοί  Εισαγγελείς και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν άρεσε στους δανειστές θεωρώντας ότι το νέο Σώμα θα πρέπει να είναι Ανεξάρτητο και να μην λογοδοτεί πουθενά, όπως και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

-ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαϊου.

- ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού  που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Ναυτιλία: Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

- Συντάξεις: Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

- Νέες συντάξεις: Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων  κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

-  ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του  ΕΚΑΣ του 2019.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Έως το Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ

- Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

- ΔΕΗ: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ Νωρίτερα η κυβέρνηση στέλνει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στη Κομισιόν. Επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

- Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης