Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Κομισιόν απορρίπτει τον τραπεζικό οδικό χάρτη του Λονδίνου για το Brexit

Reuters: Η Κομισιόν απορρίπτει τον τραπεζικό οδικό χάρτη του Λονδίνου για το Brexit
Ναυαγούν τα σχέδια της Βρετανίας για να διατηρηθεί η πλήρης πρόσβαση του City στις ευρωπαϊκές αγορές
Την πρόταση του Λονδίνου να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες απέρριψαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας ένα σοβαρό πλήγμα στις ελπίδες της Βρετανίας να διατηρηθεί η πλήρης πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Από τότε που η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πριν από 19 μήνες, κάποιες από τις ισχυρότερες χρηματοπιστωτικές εταιρίες του κόσμου που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο αναζητούσαν έναν τρόπο να διατηρήσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές τους μετά το Brexit.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν σε παράγοντες του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα συναινέσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες να λειτουργούν στις αγορές της άλλης πλευράς, χωρίς εμπόδια, διότι η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Το σχέδιο προτείνει η Βρετανία και η ΕΕ να επιτρέψουν τις διασυνοριακές συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με την προϋπόθεση ότι κάθε πλευρά θα διατηρήσει τα ρυθμιστικά πρότυπα σύμφωνα με τα βέλτιστα διεθνή στάνταρτ.
Αυτό το μοντέλο θα διατηρηθεί μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Οι προτάσεις είναι οι πλέον λεπτομερείς μέχρι στιγμής για το πώς μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με την ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μετά το Brexit, με έγγραφα να εξηγούν το πώς μπορεί να είναι δομημένη μια συμφωνία, ενώ έχουν επικυρωθεί από τον υπουργό Brexit David Davis.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τα όποια μοντέλα εμπορικών σχέσεων που προβλέπουν ότι η Βρετανία θα διατηρήσει παρόμοια επίπεδα πρόσβασης στην αγορά ενώ θα αποχωρήσει από το καθεστώς της ενιαίας αγοράς.
«Μας έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι αυτό είναι μη αποδεκτό για αυτούς», δήλωσε σημαίνων παράγοντας του βρετανικού χρηματοπιστωτικού τομέα που ήταν παρών σε μία από τις συνεδριάσεις.
«Ήταν η καλύτερη, και ειλικρινώς, η μοναδική μας πρόταση.
Δεν έχουμε σχέδιο Β».
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Βρετανίας αναμένεται να είναι από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις στο Brexit, με τη Βρετανία να ζητά μια γενναιόδωρη συμφωνία, ενώ η ΕΕ αρνείται να μετακινηθεί από την επιμονή της ότι οι κόκκινες γραμμές της Βρετανίας –όπως ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων από την ΕΕ– καθιστούν κάτι τέτοιο αδυνατό.
Η Βρετανία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο παγκοσμίως αριθμό τραπεζών και τη μεγαλύτερη εμπορική ασφαλιστική αγορά.
Εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπη θα καταλήξει να έχει την ίδια πρόσβαση στην ΕΕ με χώρες όπως η Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης