Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING, Societe Generale, Morgan Stanley: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» για την ΕΚΤ

ING, Societe Generale, Morgan Stanley: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» για την ΕΚΤ
Είναι απίθανο η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη στρατηγική αποχώρησής της τον Ιανουάριο
Η ΕΚΤ προχωράει προς την κατεύθυνση της «εξομάλυνσης», καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει την καλύτερη ανάπτυξή της σε μια δεκαετία.
Εντούτοις, είναι απίθανο η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη στρατηγική αποχώρησής της από τη νομισματική χαλάρωση τον Ιανουάριο, αλλά πολλοί αναμένουν τώρα ότι θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινείται σιγά-σιγά προς την έξοδο από το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς η οικονομία σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις.
"Το βασικό ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε είναι το κατά πόσο ο Draghi θα επιβεβαιώσει τη δήλωση του Οκτωβρίου ότι δεν θα υπάρξει ξαφνική διακοπή του QE (ποσοτική χαλάρωση)", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
Η εστίαση τώρα είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει σταδιακά τη στάση της για να αποφύγει μια πιο αποδιοργανωτική κίνηση αργότερα και θα πρέπει να εξετάσει μια ευρύτερη αναθεώρηση των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών για να μειώσει την εστίαση στις αγορές ομολόγων και να δώσει έμφαση στα επιτόκια, πρόσθσε.
"Ενώ πολλοί παρατηρητές έχουν πάρει τον τελευταίο απολογισμό ως απόδειξη ότι οι πιο συντηρητικές απόψεις κυριαρχούν τώρα και έρχονται αντιμέτωπες με τα πιο συντηρητικά σχόλια, παραμένει ασαφές εάν αυτό θα συνεπαγόταν επίσης μια πιο επιθετική άποψη για την εξομάλυνση της πολιτικής", δήλωσε ο Anatoli Annenkov, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Societe Generale.
"Αναμένουμε ότι η αναδιατύπωση του APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) θα οδηγήσει σε καθοδήγηση, εξομαλύνοντας τη σχέση μεταξύ των εξελίξεων στον πληθωρισμό και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, που θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Μαρτίου".
"Βλέπουμε δύο δυνατότητες: Η πρώτη είναι να γίνει το QE πιο συμμετρικό, λέγοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τον ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων εάν χρειαστεί, αλλά αφήνοντας κάθε αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση του μηνιαίου του μεγέθους", δήλωσε σε σημείωμα ο Daniele Antonucci, ανώτερος οικονομολόγος της Morgan Stanley.
"Ένας δεύτερος τρόπος, ίσως μετά από αυτό το βήμα, να κλείσει το πρόγραμμα, χωρίς να λέμε πλέον ότι θα μπορούσε να αγοράσει πέρα από το Σεπτέμβριο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης