Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιανουάριο 2018 - Στις 58,6 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιανουάριο 2018 - Στις 58,6 μονάδες ο PMI
Η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης ήταν η ισχυρότερη που σημειώθηκε από τον Αύγουστο του 2007
Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (24/1) στοιχεία της Markit, καθώς ο δείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 58,6 μονάδες, έναντι 58,1 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2017, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Ιούνιο του 2006.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο κλάδος υπηρεσιών, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στις 57,6 μονάδες, σημειώνοντας την ισχυρότερή του άνοδο από τον Αύγουστο του 2007, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του τελευταίου τριμήνου ήταν η ισχυρότερη από το 2000.
Η δραστηριότητα των δύο κλάδων οδήγησε και σε περαιτέρω αύξηση των νέων επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που ο όγκος των νέων παραγγελιών ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 2007, αντακακλώντας τη βελτιωμένη ζήτηση.
Μάλιστα, οι παραπάνω συνθήκες ώθησαν ανοδικά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων αναφορικά με τις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με τον σχετικό δείκτη να επανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις επέκτειναν τον αριθμό των νέων εργαζομένων με τους ισχυρότερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο του 2000, με τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών να βρίσκονται αφμότεροι σε πολυετή υψηλά επίπεδα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Γερμανία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας, με τον PMI να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξίμισι ετών, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης κατέγραψε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παραμένοντας κοντά στα πολυετή υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου.
«Η Ευρωζώνη πραγματοποιεί δυναμικό ξεκίνημα το 2018, με την δραστηριότητα των επιχειρήσεων να επεκτείνεται με ρυθμούς που είχαν να σημειωθούν εδώ και δώδεκα χρόνια», σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθρωρισμό στην Ευρωζώνη θα αναθεωρηθούν επί τα βελτίω το 2018».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης