Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΤτΕ: Αδυναμίες παραμένουν στο σύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδος

ΤτΕ: Αδυναμίες παραμένουν στο σύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδος
Από αδυναμίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται το σύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδας, αναφέρεται σε μελέτη της ΤτΕ
Από αδυναμίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται το σύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο 46ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Η μελέτη της Μαρίας Αλμπάνη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών και της Σοφίας Ανυφαντάκη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξετάζει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας και τις δυνατότητές του να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, το εγχώριο σύστημα έρευνας και καινοτομίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αδυναμίες που το εμποδίζουν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Όπως επισημαίνεται, οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία δεν οδηγούν αναγκαστικά σε οικονομική ανάπτυξη.


«Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τόσο του ανθρώπινου όσο και του γνωσιακού κεφαλαίου, είναι απαραίτητες η ενθάρρυνση και ενίσχυση της έρευνας, η διάχυση της τεχνολογίας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, κρίνεται σκόπιμη η επιδίωξη στενότερης διασύνδεσης μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων ή ερευνητικών κέντρων, ώστε τα πλεονεκτήματα του ελληνικού συστήματος παραγωγής έρευνας και καινοτομίας να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και να ενσωματωθεί η ερευνητική δραστηριότητα στην παραγωγική διαδικασία», συνεχίζει η μελέτη.


Επιπλέον, όπως αναφέρεται, σημαντική θα ήταν και η παροχή κινήτρων ώστε το ερευνητικό δυναμικό να παραμείνει στην Ελλάδα και να ανακοπεί η παρούσα τάση φυγής του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Τέλος, προτείνεται η υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης τόσο της υπάρχουσας όσο και της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τη δημιουργία κατάλληλων δομών υποστήριξής της, αλλά και την εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος καινοτομίας, προκειμένου να προσεγγίσει το τεχνολογικό σύνορο και να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.


«Ένα τέτοιο σύστημα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός απλού πλαισίου επιχειρηματικής ερευνητικής δραστηριότητας και εδράζεται στην επικοινωνία και τη δικτύωση μεταξύ εκείνων που παράγουν γνώση και εκείνων που τη μετασχηματίζουν σε καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες, με στόχο την εμπορική αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης