Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας «διαγράφει» την ελάφρυνση χρέους

tags :
Citi: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας «διαγράφει» την ελάφρυνση χρέους
Οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν πολιτικά μια δύσκολη απόφαση
Αν η ελληνική οικονομία υπεραποδώσει και η κυβέρνηση μπορεί να δανείζεται εύκολα από τις αγορές, τότε δεν αποκλείεται ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουν να αποφύγουν την παροχή ελάφρυνσης χρέους.
Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αναφέρει σε σχόλιο της η Citigroup, η οποια εκτιμά ότι οι σχετικές συζητήσεις ενδέχεται να αρχίσουν το προσεχές καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε, με την επόμενη υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα να αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για την ταχύτερη αξιολόγηση στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων, με την Ελλάδα να έχει σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
Επίσης, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σύμφωνος με τον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να επαινείται για τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, άρση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και ενέργειας).
Τέλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από το πρόγραμμα, το Eurogroup δήλωσε ότι τώρα θα αρχίσει να επεξεργάζεται την πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, όπως συμφωνήθηκε προηγουμένως, θα συνδεθεί με την αύξηση του ΑΕΠ.
Βασικά, η δήλωση εξακολουθεί να αφήνει την επιλογή να προσφέρεται η ελάφρυνση του χρέους υπό την προϋπόθεση της τελικής απόφασης της Eurogroup ("αν χρειαστεί"), αναφέρει η Citigroup.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς πιθανότατα θα αποδυναμώσει την πιθανότητα μελλοντικών μηχανισμών ελάφρυνσης του χρέους (που συνδέονται αντιστρόφως με την αύξηση του ΑΕΠ), προσθέτει.
Η Citigroup αναφέρεται και στην επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται "έναν κατάλληλο συνδυασμό μέτρων διαχείρισης του χρέους, με επέκταση των προθεσμιών λήξης και των περιόδων χάριτος, προκειμένου να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα.
Η έκθεση αναγνωρίζει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη γήρανση του πληθυσμού και την αδύναμη συνολική παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μια μη βιώσιμη τροχιά κάτω από τα περισσότερα μακροοικονομικά σενάρια, και ως εκ τούτου απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.
Εντούτοις, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά το τέλος του προγράμματος και της άρσης των ελέγχων κεφαλαίου, η περίπτωση της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποδυναμωθεί και οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν πολιτικά μια δύσκολη απόφαση.
Ωστόσο, αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από καθεστώς διάσωσης, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης