Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ο υπάκουος Τσίπρας περιμένει να τον ανταμείψουν οι δανειστές

Handelsblatt: Ο υπάκουος Τσίπρας περιμένει να τον ανταμείψουν οι δανειστές
Θετικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ο στόχος του Αλ. Τσίπρα
Στη στροφή που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Όπως τονίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης.
Δεν προχωρούσε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν μπορούσε να κλείσει τις αξιολογήσεις.
Όμως τώρα η ελληνική οικονομία ανακάμπτει έστω και εάν ξεκινά από ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Ο άλλοτε επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται πιο υπάκουος στους πιστωτές απ’ ότι οι προκάτοχοί του.
Μάλιστα στο άρθρο αναφέρεται και η πρόσφατη δήλωση του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ότι «με Τσακαλώτο και Τσίπρα όλα έγιναν πιο εύκολα».
Το σίγουρο είναι, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευθεί τους καρπούς τόσων χρόνων λιτότητας: στο τέλος Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι βέβαιο ότι το Eurogroup θα εγκρίνει σήμερα (22/1) τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, θα δοθεί σταδιακά στη χώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στόχος της Αθήνας να φτιάξει ένα «μαξιλάρι κεφαλαίων» και γι’ αυτόν τον σκοπό εξετάζει και το ενδεχόμενο έκδοσης 7ετούς ομολόγου εντός του επόμενου διαστήματος.
Άλλωστε οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα θετικές, με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, ενώ την Παρασκευή 19/1 η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίστηκε στο Β από Β- από την Standard & Poor’s.
Αν και ο οίκος εξακολουθεί να βαθμολογεί ως «junk» («σκουπίδι») το χρέος της χώρας, βλέπει θετικές προοπτικές για την οικονομία, γεγονός που υποδεικνύει ότι εξετάζει και περαιτέρω αναβάθμισή της εντός των επόμενων 12-18 μηνών.
Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να συγκεντρώσει ένα «μαξιλάρι» 18 έως 19 δισ. ευρώ, τότε θα κατορθώσει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τους επόμενους 18 έως 24 μήνες (μετά το τέλος του προγράμματος).
Επιπρόσθετα στο δημοσίευμα τονίζεται ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι μέρος των κεφαλαίων που δεν θα έχει χρησιμοποιήσει η Ελλάδα έως το τέλος του προγράμματος μπορεί να δοθούν προκειμένου ο ESM να «εξαγοράσει» τα δάνεια που έχει προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα, με δεδομένο ότι είναι και πιο ακριβά, καθώς έχουν δοθεί με επιτόκιο 5%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης