Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καμία επίπτωση για την Πορτογαλία από την μείωση ή το τέλος του QE της ΕΚΤ

Fitch: Καμία επίπτωση για την Πορτογαλία από την μείωση ή το τέλος του QE της ΕΚΤ
Fitch: Καμία επίπτωση για την Πορτογαλία από την μείωση ή το τέλος του QE της ΕΚΤ

Η αναμενόμενη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018 είναι απίθανο να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην Πορτογαλία, το δημόσιο χρέος της οποίας θα συνεχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με αναλυτή της Fitch Ratings.
Πριν από ένα μήνα, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, επαναφέροντας τα πορτογαλικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα.
"Πιστεύουμε ότι η Πορτογαλία δεν θα επηρεαστεί από την μείωση του QE της ΕΚΤ", ανέφερε, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ είχε ήδη αρχίσει να πωλεί πορτογαλικά ομόλογα λόγω των ανώτατων ορίων του 2016.
Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ το 2018, εάν η οικονομία της Ευρώπης συνεχίσει να αυξάνεται.
"Η η Πορτογαλία δεν θα έρθει αντιμέτωπη με μια απότομη απόσυρση της ΕΚΤ ως αγοραστή ομολόγων, γιατί αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, απλά σε διαφορετικό πλαίσιο" πρόσθεσε ο αναλυτής της Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί την ανάκαμψη της Πορτογαλίας ως "πολύ εντυπωσιακή", ειδικά το τελευταίο έτος που τα κυβερνητικά σχέδια έχουν επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 1,3% - το χαμηλότερο στην δημοκρατική ιστορία της χώρας.
Η πρόοδος αντανακλάται στις νέες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας που μειώθηκαν κατά 200 μονάδες βάσης σε μέσο όρο 2,6% κατά μέσο όρο το 2017, γεγονός που δείχνει ότι η Πορτογαλία "κάνει τα σωστά πράγματα από την άποψη της επωφελούμενης από τις τρέχουσες ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης και της οικοδόμησης της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών αυξήσεις των επιτοκίων".
"Βρισκόμαστε τώρα σε μια θέση όπου βλέπουμε τον δείκτη δημόσιου χρέους σε μια σταθερή πορεία προς τα κάτω", δήλωσε ο Stringer, αναμένοντας να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως η περιορισμένη δυνητική ανάπτυξη και η πιθανή ελαφρά επιβράδυνση το 2018, το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλες ανισορροπίες, οι οποίες "θα μας κάνουν να σκεφτούμε προσεκτικά για περαιτέρω θετικές ενέργειες" όσον αφορά τις αξιολογήσεις.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης