Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κομισιόν: Μειωμένα κατά 0,6% τα NPLs στην Ελλάδα το 2016-17 - Dombrovskis: Θα ενταθεί η μείωσή τους το επόμενο διάστημα

Κομισιόν: Μειωμένα κατά 0,6% τα NPLs στην Ελλάδα το 2016-17 - Dombrovskis: Θα ενταθεί η μείωσή τους το επόμενο διάστημα
Μείωση 0,6% κατέγραψαν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 2016 και 2017, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μείωση 0,6% κατέγραψαν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 2016 και 2017, όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται επιτάχυνσή της το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των NPLs επί του συνόλου των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017, ενώ τα ιδιωτικά δάνεια αυξήθηκαν ελαφρώς, από το 50,5% τον Ιούνιο του 2016 στο 50,6% τον Ιούνιο του 2017.


Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η μείωση των «κόκκινων» δανείων παραμένει ο βασικός πυλώνας της πολιτικής που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.
«Η μικρή αύξηση στο ποσοστό των NPLs οφείλεται σε μια ήπια απομόχλευση, όπως επίσης και σε περιορισμένες εισροές καθαρών NPLs.
Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με μια καθυστερημένη εφαρμογή των απαιτήσεων του προγράμματος, καθώς και με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι απομειώσεις παραμένουν το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το τριμηνιαίο ποσοστό χρεοκοπιών παραμένει πάνω από το 2%.
«Συνολικά, οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους στόχους ονομαστικής μείωσης μέχρι στιγμής.
Οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα, με στόχο να προσφέρουν στις τράπεζες αποτελεσματικά εργαλεία, προκειμένου να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια», προστίθεται στην έκθεση.
Πρώτον, αναφέρεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών, που «επιτρέπει στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπου τα συσσωρευμένα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στις φορολογικές καθυστερήσεις υποβαθμίζονται και τελικά διαγράφονται, εάν είναι απαραίτητο».
Όπως σημειώνει, ωστόσο, η Κομισιόν, παρ’ όλο που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι στιγμής.
Όπως αναφέρεται, μια αξιολόγηση βρίσκεται υπό εξέλιξη, ώστε να εξεταστούν πιθανές «βελτιώσεις», προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματικός».
Δεύτερον, αναφέρονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι συμβολαιογράφοι είναι ακόμα «διστακτικοί» για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών με φυσική παρουσία.
Τρίτον, αναφέρεται η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης αδειών για εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους, η οποία επέτρεψε την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού στον κλάδο, καθώς δέκα εξωτραπεζικές υπηρεσίες έχουν ήδη λάβει άδεια και δραστηριοποιούνται στην αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (46,9%, 33,4% και 15,5% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με 46,2%, 37,6% και 17,6% τον Ιούνιο του 2016 αντίστοιχα).

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης