Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: «Άνοιξη στην Ελλάδα» - Τον Αύγουστο του 2018 ένα διαφορετικό... Grexit

Financial Times: «Άνοιξη στην Ελλάδα» - Τον Αύγουστο του 2018 ένα διαφορετικό... Grexit
Την άνοιξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης
Είναι ένα Grexit με μια διαφορά.
Το 2018 θα πρέπει να είναι το έτος που η Ελλάδα ολοκληρώνει οκτώ χρόνια οικονομικής κηδεμονίας, κλείνοντας ένα κεφάλαιο μιας μεγάλης περιόδου στον αγώνα της οικονομικής κρίσης της ΕΕ.
Αυτό αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, σε ανάλυσή τους για την "ελληνική άνοιξη" (A Greek Spring), υπενθυμίζοντας ότι τον Αύγουστο αναμένεται η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης.
Η ελληνική Βουλή ψήφισε αυτή την εβδομάδα το τελευταίο "βουνό" των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων - θίγοντας τα πάντα, από τις αγορές ενέργειας έως τα συνδικάτα - για να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση των χρημάτων διάσωσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να υπογράψουν την προτελευταία αξιολόγηση τη Δευτέρα.
Σε μια τελευταία πράξη αμφισβήτησης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον των εργατικών νόμων που δυσκολεύουν τα συνδικάτα να πραγματοποιούν απεργίες.
Ωστόσο, για το ΣΥΡΙΖΑ, οι διαμαρτυρίες είναι μικρό εμπόδιο στην ομαλή πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική ανεξαρτησία.
Από πέρυσι, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σταθερά ταμειακά αποθέματά για να προετοιμαστεί για την πρώτη περίοδο μετά τα προγράμματα.
Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο θα ήθελε ο κ. Τσίπρας.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αναφέρει για τους κινδύνους που συνεπάγεται το τέλος του μεγάλου ελληνικού προγράμματος της ΕΕ.
Δύο μακρόχρονες δικαστικές υποθέσεις έχουν επίσης αναδείξει την ανησυχία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κατάσταση των εγχώριων υποθέσεων της Ελλάδας.
Η πρώτη είναι για τον πρώην επκεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη για τρεις πρώην αξιωματούχους της ευρωζώνης στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Και οι δύο διώξεις αφορούν υποτιθέμενα εγκλήματα από τεχνοκράτες εναντίον του ελληνικού κράτους.
Για τους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης, οι δικαστικές σκηνές είναι έμβλημα μιας άρχουσας τάξης (ανεξάρτητα από τις πλευρές της) που ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη για γεγονότα πριν από το 2009.
Παράλληλα με την ευαισθησία της ΕΕ στο κράτος δικαίου της χώρας ή τη θεσμική της ετοιμότητα, υπάρχουν κάποιες δυνητικά δύσκολες πτυχές που θα οδηγήσουν τη χώρα στη ζωή της μετά τη διάσωση.
Πριν από την ημερομηνία εξόδου, οι θεσμοί της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε ευαίσθητες συνομιλίες για τη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα.
Η άνοιξη δείχνει την πιο πιθανή ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, αλλά η απουσία μιας κυβέρνησης στο Βερολίνο δεν θα μπορούσε να θέσει σωστές βάσεις στη συζήτηση.
Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να σχεδιάσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης