Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εφορία μπλοκάρει τη διάσωση της βιομηχανίας Φειδάς αλλά και τα σχέδια των τραπεζών

Η εφορία μπλοκάρει τη διάσωση της βιομηχανίας Φειδάς αλλά και τα σχέδια των τραπεζών
Τι λέει η κα Μίνα Φειδά στο BN - H εφορία απέναντι στις τράπεζες
Η εφορία μεγάλων επιχειρήσεων και γνωστή ως ΦΑΕ ΦΑΒΕ μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες διάσωσης επιχειρήσεων από τις τράπεζες καθώς προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με την προσημείωση ακινήτων με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να πάρουν εγγυήσεις για την χρηματοδότηση επιχειρήσεών.
Το bankingnews αποκαλύπτει ότι η ιστορική  βιομηχανία Υποδημάτων Δ.Ι. Φειδάς είχε έρθει σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα τέλη  του περασμένου Αυγούστου καταθέτοντας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Μετά την κατάθεση του φακέλου στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αρμόδια εφορία μεγάλων επιχειρήσεων προχώρησε σε πρώτη προσημείωση ακινήτου το οποίο όμως με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, θα έμπαινε υποθήκη ως εγγύηση από τις τράπεζες για την εκταμίευση του ποσού του 1,7 εκατ. ευρώ  και τη ρύθμιση των δανείων που φθάνουν τα 20 εκατ ευρώ.
Η κα Ασημίνα (Μίνα) Φειδά Νταή είπε στο bankingnews ότι η εφορία είχε ενημερωθεί για το σχέδιο εξυγίανσης αλλά η πρωτοβουλία των αρμοδίων της εφορίας να προχωρήσουν στην υποθήκη του ακινήτου τινάζει στον αέρα τη συμφωνία εξυγίανσης ενώ η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα έχει ουσιαστικό ρόλο αντιμετώπισης παρότι οι τράπεζες είχαν δώσει τη συγκατάθεση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές απαιτήσεις της εφορίας αλλά και η αδράνεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να δώσει οδηγίες στους διευθυντές των  Δ.Ο.Υ, οι οποίοι να σημειωθεί για να μη βρεθούν να απολογούνται γιατί δεν έκανα τα προβλεπόμενα από το νόμο, προχωρούν σε αναγκαστικά  μέτρα.
Η εταιρεία Δ.Ι. Φειδάς, εμφανίζεται να οφείλει στην εφορία το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ διότι οι αγοραστές παπουτσιών δεν υπέβαλλαν το ΦΠΑ όπως ήταν υποχρεωμένοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η εφορία καταλόγισε την απαίτηση στην εταιρεία.
Έτσι το σχέδιο εξυγίανσης τινάζεται στον αέρα διότι ο έφορος πάτησε το «κουμπί»,όπως υποστηρίζει η κα Ασημίνα (Μίνα) Φειδά Νταή.
Να σημειωθεί η ρύθμιση οφειλών στη εφορία σε 120 δόσεις ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο αλλά η υπουργική απόφαση βγήκε πριν από τα Χριστούγεννα όμως η ΑΑΔΕ δεν έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες προς τους διευθυντές των εφοριών μέχρι την εφαρμογή ρύθμισης οφειλών των 120 δόσεων.
Έμπειρος δικηγόρος σε ανάλογες υποθέσεις υποστηρίζει ότι η άρση της υποθήκης είναι μία χρονοβόρος διαδικασία από τη στιγμή που ο οφειλέτης προσέλθει σε ρύθμιση προς την εφορία.
Η «σφήνα» της εφορίας στην διάσωση της Δ.Ι. Φειδάς από τις τράπεζες εμποδίζει την εκταμίευση του 1,7 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Δ.Ι. Φειδάς υλοποίησε επένδυση εργοστασίου στο ξεκίνημα της κρίσης και μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, το ύψος ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ.
Την τελευταία πενταετία έχει καταβάλει στους εργαζόμενους περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο περίπου 15 εκατ. ευρώ.  Τέλος η διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά η κα Ασημίνα  Φειδά Νταή απέφυγε τις αποπλύσεις εργαζομένων καθώς θεωρεί ότι είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Το προσωπικό μειώθηκε λόγω της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών προς συνταξιοδότηση.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης