Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένας χρόνος διακυβέρνησης Trump: Σκάνδαλα, σόου και… ρεκόρ

Ένας χρόνος διακυβέρνησης Trump: Σκάνδαλα, σόου και… ρεκόρ
Σκάνδαλα, διαμάχες, πόλωση, αλλά και ρεκόρ στη Wall Street έφερε ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης Trump στις ΗΠΑ
Ένας χρόνος κλείνει σε λίγες μέρες από την ορκωμοσία του Donald Trump ως του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ένας χρόνος σίγουρα θεαματικός... γεμάτος από σκάνδαλα, διαμάχες και μια πόλωση που έχει μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί και ο πρόεδρός τους αλληλοεπιδρούν.
Εδώ και έναν χρόνο, ο κόσμος παρακολουθεί – άλλοτε ενθουσιώδης, άλλοτε έντρομος – το σόου Trump.

Εμμονή με τα fake news και τα… tweets
Ένας χρόνος μετά και ένα είναι σίγουρο: ο Trump δεν μοιάζει με κανέναν άλλο αμερικανό πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία.
Καταρχάς είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ με εμμονή με το Twitter, καθώς σπάνια θα περάσει μέρα χωρίς να σχολιάσει κάτι στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης…
Ο Trump επικοινωνεί με τον κόσμο πολύ πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο, ενώ δεν δείχνει να τον απασχολούν ούτε η συνοχή ούτε οι συνέπειες των όσων γράφει.
Παρόμοια εμμονή τον χαρακτηρίζει και με τα fake news, με τον αμερικανό πρόεδρο να βάζει συχνά στο στόχαστρό του μεγάλες εφημερίδες και κανάλια.
Σαν πρόεδρος, ο Trump έχει «τουιτάρει» πάνω από 180 φορές για «fake news».

«Τρομακτικές» γεωπολιτικές αποφάσεις
Αν κάτι έχει χαρακτηρίσει αυτή τη χρονιά, ήταν οι γεωπολιτικές εντάσεις που ξεκίνησε ο Trump με διάφορες αμφιλεγόμενες επιλογές του, όπως η απόφαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή.
Οι αποφάσεις του έχουν συχνά βρεθεί αντιμέτωπες με την κατακραυγή όλου του κόσμου, όπως η κίνησή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
Μάλιστα, πρόσφατα δεν δίστασε να ειρωνευτεί για την κλιματική αλλαγή.
«Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο από αυτήν την παλιά καλή υπερθέρμανση του κλίματος από την οποία η χώρα μας, αλλά καμία άλλη χώρα, ετοιμαζόταν να πληρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευθεί», έγραψε στο Twitter, ενώ η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βρισκόταν εν μέσω ενός κύματος ακραίου ψύχους.


Παράλληλα, η κίνηση του Trump να υπογράψει ένα διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, ξεσήκωσε σάλο.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του, ο Trump απαγόρευσε την είσοδο προσφύγων για 120 ημέρες, δικαιολογούμενος ότι εμποδίζει την είσοδο τρομοκρατών.
Πρόσφατα, έντονες αντιδράσεις και κατακραυγή προκάλεσαν τα σχόλια του Trump περί «χωρών αποπάτων».
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικά στελέχη στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να διερωτήθηκε γιατί η χώρα του οφείλει να υποδέχεται μετανάστες από «χώρες απόπατους» και έκρινε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες «από τη Νορβηγία».
Από το γεωπολιτικό πεδίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «κόντρες» και οι αμοιβαίες «εκτοξεύσεις» απειλών με τη Βόρεια Κορέα.
Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα απειλώντας να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ απειλήσει την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της, ενώ χαρακτήρισε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας «πυραυλάνθρωπο».
Λίγο πριν το τέλος του 2017, οι δύο ηγέτες έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν τα… κουμπιά που έχουν στη διάθεσή τους για μια πυρηνική επίθεση.

Σκάνδαλα με φόντο τη… Μόσχα
Στο επίκεντρο της προσοχής αυτή τη χρονιά βρέθηκαν οι κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του Trump.
Τον Μάιο του 2017, ο Trump ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποπομπή του επικεφαλής του FBI James Comey, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της έρευνας για ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και μελών της προεκλογικής του ομάδας.
Η αποπομπή του Comey οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει την υπόθεση, την οποία ο Trump εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «fake news».
Οι πρώτες κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, ο Paul Manafort, και ένας παλιός του σύμβουλος κατηγορούνται για 12 αδικήματα.
Επίσης o πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου George Papadopoulos δήλωσε ένοχος ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ ακολούθησε ο Michael Flynn, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, ο οποίος επίσης παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο FBI.
Πρόσφατα, ο Trump ενεπλάκη σε ένα ακόμη σκάνδαλο, αυτό με το βιβλίο «Φωτιά και Οργή», όπου ο συγγραφέας κάνει μια σειρά από… όχι και τόσο κολακευτικές αποκαλύψεις για τη ζωή στον Λευκό Οίκο.

Δεσμεύσεις που αθετήθηκαν
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης Trump ήταν η αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων.
Μια από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου ήταν η κατάργηση του νομοθετικού πακέτου Obamacare, που είχε καθιερωθεί επί προεδρίας Barack Obama, με στόχο να παράσχει σε όλους του Αμερικανούς πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας με προσιτούς όρους.
Η υπόσχεση Trump ότι το Obamacare θα αντικατασταθεί από κάτι «πολύ καλύτερο» παραμένει ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε κάποια συμφωνία.
Η δεύτερη μεγάλη υπόσχεση του Trump ήταν η κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να σταματήσει η είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ είχε δεσμευτεί ότι για την κατασκευή του τείχους θα πλήρωνε αποκλειστικά το Μεξικό.

Όλα για τις επιχειρήσεις
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ο Trump, αυτό είναι δίχως αμφιβολία η bull market στη Wall Street.
Οι αμερικανικές μετοχές έσπασαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης του Trump, με τον αμερικανό πρόεδρο να μην χάνει φυσικά την ευκαιρία να πανηγυρίσει ουκ ολίγες φορές στο Twitter.
Πέρα από την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ, ο κύριος λόγος πίσω από αυτό το ράλι στις αμερικανικές αγορές ήταν αναμφίβολα η προεκλογική δέσμευση του Trump για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα της χώρας.
Και αυτή τη δέσμευση, μπορεί να άργησε, αλλά τελικά ήρθε, καθώς πρόσφατα πέρασε από το Κογκρέσο η εν λόγω μεταρρύθμιση που, μεταξύ άλλων, μειώνει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 20% από το τρέχον 35%.
Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την ορκωμοσία του, το φαινόμενο Trump δείχνει να χάνει τη λάμψη του, με τον αμερικανό πρόεδρο να καθίσταται ολοένα και λιγότερο δημοφιλής.
Το σίγουρο όμως είναι ότι μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ μοιάζουν πιο βαθιά διχασμένες και πολωμένες από ποτέ, οι πολίτες είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στα ΜΜΕ, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν να μην είναι σε θέση να πείσουν για την αξιοπιστία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης