Τι είπαν στον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann οι Έλληνες που παραβρέθηκαν στο γεύμα εργασίας

Τι είπαν στον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann οι Έλληνες που παραβρέθηκαν στο γεύμα εργασίας
Ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε ως θέμα τη μείωση των πλεονασμάτων - Τι πρότεινε ως αντάλλαγμα
Η υπερφορολόγηση αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η σκληρή λιτότητα εξέθεσαν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου προς τον Προέδρου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann.
Τα θέματα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκαν την Δευτέρα σε γεύμα εργασίας στην Φραγκφούρτη, στο οποίο μετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο γεύμα εργασίας, συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Jens Plötner και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών.
Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας από πλευράς του επέμεινε στην πρότασή του για την ανάγκη χαλάρωσης των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο, ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 δίνοντας ως αντάλλαγμα ότι το όποιο ποσοστό μειωθεί από το στόχο να περικοπεί, ισόποσα και να μετακυλισθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης του δημοσίου τομέα.
Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν ευρύτερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων.
Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.
Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τον Πρόεδρο της ΕΕΤ και της Eurobank Ergasias κ. Νικόλαο Καραμούζη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστο Μεγάλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Ergasias, κ. Φωκίωνα Καραβία, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Σπύρο Φιλάρετο.
Εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ,  κ. Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου, κ. Γιάννη Ρέτσο και τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS