Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Δεν είναι απαραίτητη η έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα - Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του 3ου πακέτου

Citigroup: Δεν είναι απαραίτητη η έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα - Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του 3ου πακέτου
Υπάρχουν άφθονοι πόροι εντός του κονδυλίου διάσωσης, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινό απόθεμα μετρητών
Τις διαρροές ότι η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα προσωρινό αποθεματικό ύψους μέχρι 19 δισ. Ευρώ (σχεδόν 11% του ΑΕΠ) για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους μετά την έξοδο από την τρέχουσα διάσωσή της τον Αύγουστο, σχολιάζει σήμερα η Citigroup, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το επιτύχει αυτό.
Ειδικότερα, όπως διέρρευσε από την ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζονται εκδόσεις τριών νέων ελληνικών ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός "ταμειακού μαξιλαριού".
Το "μαξιλάρι" αυτό (buffer) θα συμβάλει στη διασφάλιση των αγορών ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις λήξεις τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019.
Σύμφωνα με τη Citigroup, ένα τέτοιο μεγάλο αποθεματικό θα ήταν παρόμοιο με εκείνο της Πορτογαλίας κατά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης (περίπου 15 δισ. ευρώ σε μετρητά συν 6,4 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) και θα είναι απαραίτητο για την ομαλή μετάβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς μετά από περισσότερα από 8 έτη επίσημης χρηματοδότησης.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η Citigroup, υπάρχουν άφθονοι πόροι εντός του κονδυλίου διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ - περίπου 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ δεν προορίζονται για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινό απόθεμα μετρητών.
Στο μεταξύ, η ελληνική Βουλή ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι η τελευταία σημαντική μείωση των δαπανών και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα πριν τη λήξη του προγράμματος.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο νομοσχέδιο φέρνει την Ελλάδα «μόλις ένα βήμα από το τέλος της διάσωσης», απορρίπτοντας τις κατηγορίες των εργατικών συνδικάτων.
Μετά από αυτά, το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει πλέον να εγκρίνει την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση ενός νέου τμήματος δόσης (ύψους 6-7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ).
Στη συνέχεια, η συζήτηση θα μεταφερθεί σύντομα στο είδος της σχέσης μετά τη διάσωση, όταν και οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν στην Ελλάδα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Αυτές οι συζητήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις με τους πιστωτές πριν από τον Αύγουστο, αλλά είναι απίθανο να εκτροχιάσουν τη διαδικασία διάσωσης-εξόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης