Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ο ανασχηματισμός λειτούργησε ευεργετικά για τη δεξιά κυβέρνηση

Πολωνία: Ο ανασχηματισμός λειτούργησε ευεργετικά για τη δεξιά κυβέρνηση
Το κυβερνόν κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) βρίσκεται στο 43%, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο 2017
Το δεξιό κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας ενισχύθηκε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό ενώ αντιθέτως μειώθηκε η υποστήριξη προς το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IPSOS, το κυβερνόν κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) βρίσκεται στο 43%, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο 2017 και το υψηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η κεντρώα «Πλατφόρμα Civic», η οποία κυβέρνησε την Πολωνία για οκτώ χρόνια μέχρι το 2015 και τώρα κατηγορεί τον PiS ότι υπονομεύει τα δημοκρατικά πρότυπα, έπεσε στο 19% από 21%.
Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2015, το PiS ενίσχυσε την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, θέτοντας την Πολωνία σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Δεκέμβριο 2017, η ΕΕ ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την επιβολή κυρώσεων στη Βαρσοβία. αν δεν αντιστρέψει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως απειλή για τη δημοκρατία.
Λίγες εβδομάδες αργότερα ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, απομάκρυνε από την κυβέρνηση αρκετούς ανώτερους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και οι πιο αμφιλεγόμενοι, ενώ οι επικριτές του κάνουν λόγο για σχέδιο άμβλυνσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Στις εκλογές του 2015, το PiS έλαβε σχεδόν το 38% των ψήφων.
Οι επόμενες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης